Nieuws

Nieuwe risicodirecteur Volksbank, nieuwe ceo volgt

ING-bestuurder Saskia Hoskens wordt de nieuwe risicodirecteur bij de Volksbank. De bank presenteert naar verwachting op korte termijn ook een nieuwe ceo.

Dat meldt de Volksbank. Hoskens wordt chief risk officer (cro) bij de bank. Haar benoeming is goedgekeurd door de AFM. Bij ING was zij cro Wholesale Banking en daarvoor werkte zij bij Rabobank. Voor haar bancaire loopbaan heeft zij ook nog bij Deloitte Corporate Finance gewerkt. Hoskens volgt Jeroen Dijst op, die na twee termijnen afscheid neemt. De bank laat verder weten dat zij de benoeming van een nieuwe ceo verwacht aan te kunnen kondigen "na de AVA die in de tweede helft van mei 2024 zal plaatsvinden".

De bank, die onder verscherpt toezicht staat van DNB, kondigde eind 2023 aan op zoek te zijn naar een nieuwe cro en een ceo die de huidige topman Martijn Gribnau moet vervangen. Die dubbele wissel deed wenkbrauwen fronsen in de financiële wereld, omdat het niet vaak voorkomt dat een bank tegelijkertijd wisselt op twee sleutelposities. Gribnau liet destijds weten niet voor een tweede termijn te gaan. "De afgelopen jaren waren bewogen en intensief. Het waren mooie tropenjaren die tegelijkertijd een wissel hebben getrokken op mijn privéleven", zo lichtte hij zijn vertrek toe.

Onder meer het FD ziet de functiewissels als een teken dat de onrust bij de bank die al sinds 2020 aan de gang is, nog altijd niet voorbij is. Daarnaast lukt het de bank nog niet om gestelde winstdoelen te behalen, waardoor verzelfstandiging waarschijnlijk lang op zich laat wachten. De bank kampt daarnaast met een achterstand bij de controle van witwasdossiers.

Onrust

Bij de bank is het sinds eind 2020 onrustig, toen financieel directeur Pieter Veuger enkele maanden na zijn aanstelling al het veld moest ruimen. Hij zou destijds onder meer in de clinch hebben gelegen met Jeroen Dijst. Veuger sleepte de Volksbank voor de rechter en won enkele tonnen schadevergoeding vanwege gemaakte fouten bij zijn ontslag.

In 2023 kreeg de Volksbank een boete van 4,5 miljoen euro van de ECB, omdat het jarenlang de risico's rond bepaalde leningen in zijn portefeuille te laag had ingeschat. De bank kreeg mid-2023 ook een aanwijzing van DNB vanwege ernstige tekorten bij het controleren van witwasdossiers. Er volgt mogelijk nog een boete van de toezichthouder. Om de slagkracht op het gebied van financiële criminaliteit te vergroten heeft de bank een nieuwe functie in het leven geroepen, de zogenoemde  'chief financial economic crime officer' (cfeco). De werving voor die positie loopt nog, laat de bank weten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.