Nieuws

Accountants moeten vaker waarschuwen voor continuïteitsproblemen, stelt Brits onderzoek

Drie op de vier verklaringen van accountants waarschuwden niet dat bedrijven die uiteindelijk omvielen, het risico liepen failliet te gaan. In het jaar voor het faillissement ontbrak in de controleverklaring vaak een continuïteitswaarschuwing.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times, op basis van een rapport van het Audit Reform Lab, een denktank aan de Universiteit van Sheffield. Britse accountants moeten een continuïteitswaarschuwing opnemen in hun verklaring, als zij denken dat het risico bestaat dat een bedrijf failliet zal gaan.

Percentages

Uit het onderzoek, waarin auditrapporten zijn geanalyseerd van de 250 grootste Britse beursgenoteerde bedrijven die tussen 2010 en 2022 failliet gingen, blijkt dat EY bij één op de vijf bedrijven die het controleerde in het jaar voordat ze failliet gingen, een going-concernwaarschuwing gaf. PwC, Deloitte en KPMG gaven waarschuwingen in respectievelijk 23 procent, 36 procent en 30 procent van de gevallen.

Accountants van andere dan de big four-kantoren waarschuwden zelfs maar in gemiddeld 17 procent van de gevallen voor het instorten van een bedrijf, in het jaar voordat de onderneming daadwerkelijk failliet ging.  

Boetes

Het rapport is uitgebracht kort nadat de Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) aan PwC en EY hoge boetes heeft opgelegd, wegens fouten in de audits van London Capital & Finance. Deze met veel publiciteit ter ziele gegane investeringsgroep was actief in de Britse detailhandel.

Hoewel de FRC het totaal aan boetes die de afgelopen jaren aan accountants zijn opgelegd flink heeft verhoogd, zijn die boetes volgens het Audit Reform Lab nog niet hoog genoeg om een afschrikkende werking te hebben, zo schrijft de FT.

EY, PwC, Deloitte en KPMG wilden geen reactie geven tegenover de Britse krant. Ook toezichthouder FRC reageerde nog niet op een verzoek om commentaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.