Nieuws

Afzetprijzen industrie dalen licht

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in april gemiddeld 0,1 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de twaalfde maand op rij dat de afzetprijzen dalen. Een maand eerder bedroeg de prijsdaling nog 0,8 procent.

De producentenprijzen kunnen invloed hebben op de inflatie omdat ze worden doorberekend aan afnemers. Bij sterk stijgende afzetprijzen kan de inflatie worden aangewakkerd, terwijl bij de dalende prijzen de inflatie wordt afgeremd.

Ruwe aardolie

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hangt de ontwikkeling van de producentenprijzen sterk samen met de prijzen van ruwe aardolie. In april kostte een vat ruwe North Sea Brent bijna 9 procent meer dan een jaar eerder. In maart was olie nog ruim 5 procent duurder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in april 1 procent duurder dan in april 2023. In maart lagen de prijzen 1,5 procent lager dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in april 2,9 procent lager dan een jaar eerder. In maart lagen de prijzen 5 procent lager dan in maart 2023.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.