Nieuws

DNB: uitstekend eerste kwartaal voor beleggers

Nederlandse beleggers hebben in de eerste drie maanden van 2024 maar liefst 11,3 miljard euro rendement behaald door gestegen beurskoersen.

Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Daarbovenop deden beleggers voor nog eens 1,8 miljard euro aan netto aankopen, waardoor de totale waarden van de beleggingen steeg met 13,1 miljard euro tot een bedrag van 180,1 miljard euro. Dat komt neer op een stijging van maar liefst 7,8 procent, de grootste kwartaaltoename sinds eind 2020.

Nederlandse huishoudens hebben het merendeel van hun beleggingen in participaties van beleggingsfondsen zitten, waarop zij in totaal 6,3 miljard euro rendement boekten in het eerste kwartaal. Ook de waarde van het obligatiebezit steeg sterk, naar 6,6 miljard euro, het hoogste niveau sinds oktober 2016.

Record

Als Nederlandse beleggers daarnaast ook succes blijven boeken in de categorie directe beleggingen dan kan er een record breken. Eind 2021 hadden Nederlandse huishoudens samen 62,2 miljard euro aan beursgenoteerde aandelen. Omdat beleggers in het eerste kwartaal 4,7 miljard euro rendement behaalden in deze categorie en 0,3 miljard netto aankopen deden, nam het aandelenbezit met 5 miljard euro toe tot 61,7 miljard euro. Als daar in het volgende kwartaal 500 miljoen euro bijkomt sneuvelt het recordbedrag van 2021.

Spaargeld

De 180 miljard euro aan beleggingen van Nederlandse huishoudens is nog altijd een stuk kleiner dan de hoeveelheid spaargeld. Op de Nederlandse spaarrekeningen staat in totaal 467,8 miljard euro, en op betaalrekeningen staat bij elkaar nog eens 113 miljard euro.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.