Nieuws

FD: Accountant moet zich meer laten horen op aandeelhoudersvergadering

Accountants moeten minder terughoudend zijn en zich meer uitspreken over hun werkzaamheden. Dat stelt het FD in een redactioneel commentaar over de rol van de accountant in de aandeelhoudersvergadering.

Het is "zeker een goede zaak dat de accountant vaker en uitgebreider naar voren treedt" in de aandeelhoudersvergadering, zo stelt het FD. Maar er is ruimte voor verbetering. "Beleggersorganisaties VEB en Eumedion vinden de toelichtingen nog erg mager en terughoudend. Ze dringen terecht aan op verruiming van de mogelijkheden om met de accountant te spreken", aldus de krant.

De krant verwijst naar vragen die controlerend accountants van Ahold, Heineken en ING tijdens recente AV's kregen over de ophef in het beroep rondom examenfraude. Bij de vergadering van ING moest de KPMG-accountant zelfs "diep door het stof, ook al was hij zelf vrijgepleit", zo schrijft het FD.

Geheimhouding

De krant gaat ook in de op de "strikte interpretatie" van de geheimhoudingsplicht die accountants vaak hanteren. "Uiteraard is de geheimhouding noodzakelijk, om de accountant volledig toegang te geven tot de meest vertrouwelijke hoekjes en gaatjes van een bedrijf en de boekhouding."

De NBA kwam eind vorig jaar met een discussienotitie over die geheimhouding, wat wisselende reacties opleverde. In een artikel in het magazine Accountant werd daar recent over bericht. Volgens het FD lijdt de accountantsverklaring in het jaarverslag onder de geheimhouding: "De vele plichtmatige passages in standaardformuleringen over wat er is gecontroleerd, vertellen inhoudelijk te weinig over wat er is aangetroffen."

Anno 2024 is meer openheid "niet meer dan normaal", stelt de krant. "In wat inmiddels wel het tijdperk van de transparantie mag heten, is de terughoudende houding van de accountants niet alleen achterhaald, maar ook een bedreiging. Want in de 21ste eeuw geldt: onbekend maakt onbemind, maar onzichtbaar maakt overbodig."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.