Nieuws

Fiscaal surfen - Week 20

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Hoofdlijnenakkoord

RB positief over fiscale plannen nieuw kabinet
Het Register Belastingadviseurs (RB) is na eerste lezing van het Hoofdlijnenakkoord 2024 positief over het feit dat daarin ondernemerschap wordt aangemoedigd. Ook het idee dat meer werken moet lonen wordt door het RB "erkend en bevestigd".

Reactie van de NOB op fiscale plannen in het Hoofdlijnenakkoord
We hebben met interesse het Hoofdlijnenakkoord en de fiscale maatregelen gelezen. Het is positief dat veel van deze maatregelen in lijn zijn met onze aanbevelingen op het gebied van kwaliteit, uitvoerbaarheid en stabiliteit van wetgeving. We zien uit naar de verdere implementatie en blijven graag in gesprek met politiek en beleidsmakers om bij te dragen aan een toekomstbestendig belastingstelsel.
(Bron: NOB)

Fiscale maatregelen hoofdlijnenakkoord
Het nieuwe kabinet heeft het hoofdlijnenakkoord met de titel 'Hoop, lef en trots' woensdagnacht gepresenteerd. Voor wat betreft de fiscale regelingen zijn de volgende maatregelen genoemd.
(Bron: Taxence)

Belastingbijdrage

PwC-onderzoek: Totale belastingbijdrage Nederlands bedrijfsleven is bijna 300 miljard
Het Nederlandse bedrijfsleven inde en betaalde in 2023 totaal 298 miljard euro aan belastingen, premies en heffingen. Dit geld komt terecht in de schatkist, de sociale fondsen en bij de EU.

BOR

Van Rij: verruiming BOR en doorschuifregeling is ongeoorloofde staatssteun
De maatregelen die de toegang tot de BOR en de doorschuifregeling aanmerkelijk belang (DSR ab) wat de Tweede Kamer betreft vanaf volgend jaar zouden gaan verbreden staan op losse schroeven. Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft NautaDutilh laten toetsen of er sprake kan zijn van ongeoorloofde staatssteun en verwacht op basis daarvan dat dit inderdaad het geval zal zijn.
(Bron: Fiscaal Vanmorgen)

Box 3

Eind mei meer duidelijkheid over voortgang wetsvoorstel box 3
Eind mei moet duidelijk zijn of het wetsvoorstel toekomstig stelsel box 3 klaar is voor de volgende stappen. Anders is inwerkingtreding per 2027 niet meer mogelijk. Staatssecretaris Van Rij informeert de Eerste en Tweede Kamer over het toekomstig stelsel box 3.
(Bron: Taxence)

WBSO

Opnieuw recordbedrag innovatie investeringen door bedrijven met WBSO-steun
Nieuwe innovatieve technologie is het antwoord op uitdagingen op terreinen als veiligheid, zorg, verduurzaming en digitalisering. Maar ook om de fors toegenomen internationale concurrentie het hoofd te bieden en Nederland economisch sterk te houden. Nederlandse bedrijven hebben in 2023 voor een recordbedrag (€ 8,7 miljard) met steun vanuit de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) daar in geïnvesteerd.
(Bron: Rijksoverheid)

Btw

HvJ AG: Prestaties in fiscale eenheid buiten reikwijdte btw
De conclusie van A-G Rantos bevestigt het bestaande fiscale eenheid btw-regime. Onderlinge prestaties blijven buiten de reikwijdte van de btw.
(Bron: PwC)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.