Nieuws

Moederdag-onderzoek: Ondernemen goed voor band tussen moeder en kind

Het ondernemerschap heeft een positieve invloed op de relatie tussen moeder en kind. 82 procent van de ondernemende moeders met kinderen, zegt dat het runnen van een eigen bedrijf een positief effect heeft op de band met hun kinderen.

Een en ander blijkt uit onderzoek van zzp-bank Knab onder ruim duizend zzp'ers, in het kader van Moederdag. De mogelijkheid om hun eigen tijd in te delen, noemen veel ondernemende moeders als groot voordeel van het ondernemerschap.

De vrouwen in het onderzoek besteden gemiddeld 32 uur per week aan hun onderneming, maar door de flexibiliteit kunnen zij ook meer tijd doorbrengen met hun kinderen. Ook de voldoening die voortkomt uit het runnen van een eigen bedrijf, draagt bij sommige moeders bij aan de band met hun kind.

Nadelen

Aan de grote mate van flexibiliteit kleven volgens sommige moeders ook nadelen. 65 procent van de ondernemende moeders met thuiswonende kinderen geeft toe dat het soms moeilijk is om het werk los te laten en zich volledig te concentreren op hun kinderen.

"Het is flexibeler, maar soms ook zwaarder, omdat ik langer doorga en in de weekenden werk. Eigenlijk heb ik nooit het gevoel dat ik vrij ben", zo wordt gesteld. Ook is het voor een kind soms moeilijk te begrijpen wanneer de moeder werkt en wanneer niet. 

Daarnaast vindt 63 procent van de ondernemende moeders met thuiswonende kinderen dat de kinderopvang in Nederland niet goed is afgestemd op de behoefte van ondernemers. Bijvoorbeeld omdat je al lang van tevoren vaste dagen voor de opvang moet kiezen, terwijl hun werkdagen per opdracht zeer kunnen verschillen.

Andere moeders konden lastig of helemaal geen kinderopvangtoeslag krijgen, omdat ze eigen baas zijn. Ook gaan eigen partners – maar bijvoorbeeld ook de school en kinderopvang – er sneller vanuit dat de zzp-moeder een kind wel kan ophalen, bijvoorbeeld als dat kind ziek is.

Later beginnen aan kinderen

Drie op de tien vrouwelijke zzp’ers onder de veertig jaar zegt dat ze, vanwege het ondernemerschap, later aan kinderen willen of wilden beginnen. Als reden noemen ze vaak dat ze eerst al hun energie in hun bedrijf willen steken.

Driekwart van de ondervraagde vrouwen met een kinderwens is bovendien bang dat ze vaste opdrachten of opdrachtgevers kwijtraken, als ze rondom de geboorte minder gaan werken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.