Moederdag-onderzoek: Ondernemen goed voor band tussen moeder en kind
Het ondernemerschap heeft een positieve invloed op de relatie tussen moeder en kind. 82 procent van de ondernemende moeders met kinderen, zegt dat het runnen van een eigen bedrijf een positief effect heeft op de band met hun kinderen.
Een en ander blijkt uit onderzoek van zzp-bank Knab onder ruim duizend zzp'ers, in het kader van Moederdag. De mogelijkheid om hun eigen tijd in te delen, noemen veel ondernemende moeders als groot voordeel van het ondernemerschap.
De vrouwen in het onderzoek besteden gemiddeld 32 uur per week aan hun onderneming, maar door de flexibiliteit kunnen zij ook meer tijd doorbrengen met hun kinderen. Ook de voldoening die voortkomt uit het runnen van een eigen bedrijf, draagt bij sommige moeders bij aan de band met hun kind.
Nadelen
Aan de grote mate van flexibiliteit kleven volgens sommige moeders ook nadelen. 65 procent van de ondernemende moeders met thuiswonende kinderen geeft toe dat het soms moeilijk is om het werk los te laten en zich volledig te concentreren op hun kinderen.
"Het is flexibeler, maar soms ook zwaarder, omdat ik langer doorga en in de weekenden werk. Eigenlijk heb ik nooit het gevoel dat ik vrij ben", zo wordt gesteld. Ook is het voor een kind soms moeilijk te begrijpen wanneer de moeder werkt en wanneer niet.
Daarnaast vindt 63 procent van de ondernemende moeders met thuiswonende kinderen dat de kinderopvang in Nederland niet goed is afgestemd op de behoefte van ondernemers. Bijvoorbeeld omdat je al lang van tevoren vaste dagen voor de opvang moet kiezen, terwijl hun werkdagen per opdracht zeer kunnen verschillen.
Andere moeders konden lastig of helemaal geen kinderopvangtoeslag krijgen, omdat ze eigen baas zijn. Ook gaan eigen partners – maar bijvoorbeeld ook de school en kinderopvang – er sneller vanuit dat de zzp-moeder een kind wel kan ophalen, bijvoorbeeld als dat kind ziek is.
Later beginnen aan kinderen
Drie op de tien vrouwelijke zzp’ers onder de veertig jaar zegt dat ze, vanwege het ondernemerschap, later aan kinderen willen of wilden beginnen. Als reden noemen ze vaak dat ze eerst al hun energie in hun bedrijf willen steken.
Driekwart van de ondervraagde vrouwen met een kinderwens is bovendien bang dat ze vaste opdrachten of opdrachtgevers kwijtraken, als ze rondom de geboorte minder gaan werken.
Gerelateerd
Aantal startende zzp'ers fors gedaald
Het aantal startende zzp'ers is fors gedaald ten opzichte van 2023, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) waar kennisplatform Onderneming.nl over...
'Je werk is na je zwangerschap hetzelfde, maar je leven niet'
Hoe combineer je gezin en carrière? Die vraag staat centraal tijdens een event dat de NBA-community Diversiteit en Inclusie in januari aanstaande organiseert voor...
Kleinbedrijf presteert beter, maar één op de drie kleine ondernemers overweegt te stoppen
Bijna een derde (31 procent) van de ondernemers in het Nederlandse kleinbedrijf denkt erover met hun bedrijf te stoppen. Naast financiële motieven spelen ook de...
Voorstel voor arbeidsongeschiktheids- verzekering zzp'ers gaat langer duren
Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat het wetsvoorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers aanpassen....
Staat voor de rechter om coronaschade zzp'ers in cultuursector
De Kunstenbond en de Staat staan woensdag tegenover elkaar in de rechtszaal, bij een zaak die draait om financiële schade die zzp'ers hebben geleden tijdens de coronacrisis.