Nieuws

Buitenlandse private equity-firma neemt meerderheidsbelang in Qconcepts

Qconcepts gaat een strategische samenwerking aan met IK Partners. Deze van oorsprong Scandinavische private equity-firma wordt mede-eigenaar van de naar omzet gemeten dertiende Nederlandse controlepraktijk.

IK Partners verwerft een meerderheidsbelang in Qconcepts. Het investeringsbedrag is niet bekend gemaakt. Mede-oprichter Cor Pijnenburg van het vijftien jaar oude kantoor, dat de nummer 33 is in de meest recente AV Top 50, wil met de nieuwe investeerder "inzetten op lange-termijnwaardecreatie met behoud van ons sterke DNA".

Qconcepts heeft een grote controlepraktijk, die goed is voor het leeuwendeel van de omzet van 26,1 miljoen euro in 2023. In de Audit-Top 30 prijkt Qconcepts op plek 13.

'Niet op eigen kracht'

De ontwikkelingen in de sector vragen om "meer slagkracht dan we op eigen kracht voor elkaar krijgen", aldus Pijnenburg. "We realiseerden ons een tijd geleden dat wij dit niet vanuit de oprichters op het gewenste tempo en de meest succesvolle manier konden faciliteren. Stilstaan was geen optie en daarom gingen we op zoek naar een partij die ons vooruit kon helpen. Ons uitgangspunt: we blijven autonoom en ondernemend. Na vele gesprekken te hebben gevoerd, hebben wij de perfecte klik gevonden met IK Partners."

Het bestuur van Qconcepts vertrouwt erop "dat de samenwerking zal resulteren in een verbetering voor de medewerkers van Q, Qconcepts als organisatie en de accountancysector in bredere zin."

De deal volgt kort op een golf van fusies. Recent werd bekend dat Qconcepts' concurrent in audit, Verstegen, fuseert met de mkb-kantoren Schuiteman en Meerwijk Allister Groep. Ook Moore DRV maakte een nieuwe deal bekend met mkb-kantoor Ruitenburg.

De consolidatiegolf die al vier jaar aan de gang is, heeft sinds de investering in De Jong & Laan door private equiy-firma Waterland een nieuwe opleving gekregen. Private equity-firma's maken sindsdien een grote opmars in de Nederlandse accountancy.

'Selectieve overnames'

De Amsterdamse partner Sander van Vreumingen van IK Partners, adviseur van het IK Small Cap III Fund dat eigenaar wordt van Qconcepts, vindt het een "veelbelovende" investering. "Qconcepts heeft zich gevestigd als het grootste audit-focuskantoor van Nederland. We kijken ernaar uit om onze middelen en expertise in te zetten om Qconcepts te helpen groeien door het uitbreiden en koesteren van het reeds ervaren team en door het identificeren van strategische kansen, waaronder selectieve overnames die passen bij de waarden en cultuur van het bedrijf."

Scandinavische buyout

IK Partners heeft ervaring met het investeren in accountantskantoren. Zo kocht het in 2018 de Zweedse, elfhonderd werknemers tellende mkb-accountants- en adviesdochter van PwC. Dat kantoor ging onder de naam Aspia op jacht naar nieuwe overnamekandidaten.

IK Partners nam kort daarop ook de driehonderd werknemers tellende mkb-adviesdochter van KPMG Zweden en het belastingadvieskantoor Skeppsbron Skatt met 55 werknemers over. Vorig jaar volgden overnames van de Noorse accountantskantoren Generi en Prokuria Polar.

Eind 2023 werd Aspia door IK Partners weer verkocht aan investeringsmaatschappij Vitruvian Partners. Volgens de eigen website telt Aspia tegenwoordig twaalfhonderd werknemers.

In Nederland investeerde IK Partners onder meer in distributieplatform voor verzekeraars You Sure. Huidige investeringen zijn die in adviesbureau IG&H en uitvoerder van sociale zekerheid Acture Group.

IK Partners heeft sinds de oprichting in 1989 opgeteld veertien miljard euro opgehaald en geïnvesteerd, in meer dan 170 Europese ondernemingen. Op de mondiale ranglijst van private equity-firma's PEI300 staat IK Partners op positie 108.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.