Nieuws

EK voetbal: korte impuls voor Duitse economie, recordomzet voor voetbalbond

Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland geeft de Duitse economie dit kwartaal een boost van 0,1 procent. Voetbalbond UEFA kan tegelijk rekenen op een miljardenomzet, vooral door de tv-rechten.

Het effect van het EK voetbal op de Duitse economie zal maar van korte duur zijn, waarschuwt onderzoeker Gerome Wolf in een rapport van het Duitse economische onderzoeksinstituut Ifo.

Wanneer toeristen na het EK naar huis zijn teruggekeerd, daalt de dienstenexport in het derde kwartaal weer en blijft die per saldo gelijk. Over heel 2023 kromp de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland nog met 0,3 procent.

Grote sportevenementen hebben vaker een kleine impact op de economie, met uitzondering van het belang voor de toerismesector. Ifo maakt een vergelijking met het wereldkampioenschap voetbal in 2006, dat ook in Duitsland plaatsvond.

Meer overnachtingen

Aan het begin van het WK in 2006 steeg het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten met 25 procent, volgens Wolf. "Als we dat als basis nemen voor het EK van 2024, kunnen we ruim 600.000 buitenlandse toeristen en 1,5 miljoen extra overnachtingen verwachten", denkt hij. Dat zal waarschijnlijk leiden tot hogere overnachtingstarieven en omzetten in de horecabranche.

Hoewel binnenlandse consumenten de horeca een korte impuls geven tijdens zo'n evenement, bezuinigen ze juist op andere uitgaven. De particuliere consumptie in zijn geheel zal daarom waarschijnlijk onaangetast blijven, stelt het Ifo.

Tv-rechten

Naar verwachting levert het voetbaltoernooi in Duitsland de Europese voetbalbond UEFA wel een recordomzet voor een EK op: ruim 2,4 miljard euro, zo becijfert het FD. Ruim 1,4 miljard euro daarvan, zo’n zestig procent van de totale toernooi-inkomsten van de UEFA, komt uit de verkoop van tv-rechten. Dat is ruim 300 miljoen euro meer dan bij het vorige EK.

Dat voetbaltoernooi werd door de coronacrisis een jaar later gehouden dan gepland, in 2021 in plaats van in 2020, en was verspreid over verschillende Europese steden. De coronapandemie zorgde destijds voor een dip in inkomsten uit verkochte kaartjes en pakketreizen, aldus het FD. Nederland werd in toen de achtste finales uitgeschakeld door Tsjechië.

Het EK 2024 begint op 14 juni met de wedstrijd tussen gastland Duitsland en Schotland. De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal is op 16 juni tegen Polen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.