Nieuws

Participatiemaatschappijen kritisch over visie Pheijffer op private equity

De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) reageert kritisch op een column van hoogleraar Marcel Pheijffer over de invloed van private equity bij accountantskantoren. Volgens de NVP is de komst van private investeerders juist goed voor de kwaliteit.

Pheijffer stelde recent in het FD dat de opkomst van private equity in de accountancy "geen stap vooruit" is. Volgens de hoogleraar verkopen accountantskantoren in hun "ronkende persberichten en interviews" hierover "knollen voor citroenen" en gebruiken zij "doel- en drogredeneringen om geschetste voordelen te benadrukken".

De NVP reageert via de vaksite M&A kritisch op de argumenten van Pheijffer. Volgens de vereniging hebben kantoren op zich wel voldoende geld om zelf te investeren, maar worden winsten vaak uitgekeerd aan de partners, waardoor er geen ruimte is voor investeringen. "Private equity kan deze focus op jaarlijks dividend vervangen door een langetermijnprikkel gericht op waardecreatie van de organisatie. Dit maakt ruimte vrij voor investeringen in kwaliteit, governance, nieuwe diensten, digitalisering en arbeidsmarktpositie", aldus de NVP.

Kwaliteit

Ook stelt de vereniging dat kwaliteit waarde vertegenwoordigt en daarmee in het belang is van private equity. "Een private equity-aandeelhouder zal dus juist sturen op stijging van kwaliteit." Volgens de NVP zijn private investeerders door hun combinatie van kapitaal, kennis en netwerk goed uitgerust om kantoren te laten groeien. Het door Pheijffer gehanteerde voorbeeld van accon avm is in de optiek van de vereniging "onvoldoende bewijs om deze stelling te ontkrachten".

Verder stelt Pheijffer dat efficiency en schaalvergroting de aantrekkelijkheid van accountantskantoren als werkgever niet vergroten en het arbeidsmarktprobleem niet oplossen. De NVP meent echter dat private equity "er juist veel aan gelegen is om werknemers te behouden en dat grotere organisaties extra mogelijkheden kunnen creëren voor werving, selectie, doorgroeimogelijkheden en ontwikkeling".

Niet overtuigd

In een reactie op de stellingname van de NVP geeft Marcel Pheijffer aan niet overtuigd te zijn van de argumenten van de vereniging. Volgens hem gaat private equity "deel uitmaken van het probleem" van kantoren als het om investeren gaat. "Ook PE doet het niet voor niks en wil rendement."

Dat de kwaliteit bij kantoren onder druk kan komen te staan, is een visie waarvoor hij inmiddels "uit diverse hoeken" van de sector steun heeft gekregen, stelt hij. Als het om de arbeidsmarkt gaat, moeten instrumenten als retentiebonussen voor het behoud van medewerkers niet de oplossing bieden. "De accountancy is niet gebaat bij geldgedrevenheid. Bij de huidige generatie gaat het daarnaast niet louter om geld."

Pheijffer adviseert kantoren toch te kiezen voor het opbouwen van eigen financiële buffers "die passen bij een gezonde bedrijfsvoering op de lange termijn".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.