Nieuws

Rabobank voorspelt 'bescheiden' groei Nederlandse economie

De Nederlandse economie zal dit jaar 'bescheiden' groeien en aantrekken in 2025. Dat voorspelt RaboResearch, het onderzoeksbureau van de Rabobank.

De Nederlandse economie kromp in het eerste kwartaal onverwacht met 0,1 procent. Toch verwachten de economen van Rabobank voor heel 2024 een bescheiden groei van 0,4 procent. Voor 2025 rekenen ze op verder herstel, met een groei van 1,3 procent.

De plannen uit het coalitieakkoord van de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben dit en volgend jaar nog beperkte invloed op de cijfers, volgens de onderzoekers. Maar de aangekondigde aanpassingen in de inkomstenbelasting zullen zorgen voor een kleine plus in de koopkracht voor alle inkomensgroepen. Lagere inkomensgroepen profiteren relatief meer, onder meer door hogere toeslagen.

Koopkracht

Het aantal mensen dat in armoede leeft, zal minder hard stijgen, verwacht RaboResearch. De koopkracht zal onder het nieuwe kabinet verbeteren. De Rabo-economen verwachten dat de inflatie de komende jaren blijft stijgen, met 2,2 procent in 2025 en 2,5 procent in 2026.

Eerder gingen ze uit van respectievelijk 2,0 en 2,1 procent. De verhoging komt mede door mogelijke Amerikaanse importheffingen en de in het coalitieakkoord voorgestelde btw-verhoging op culturele goederen en diensten.

Groeivermogen

De door het nieuwe kabinet aangekondigde bezuinigingen op onderwijs en innovatie, zoals het afschaffen van het resterende deel van het Nationale Groeifonds, kunnen het toekomstig groeivermogen van de economie onder druk zetten, waarschuwt RaboResearch.

Veel hangt ook af van internationale ontwikkelingen. Zo zal een mogelijke herverkiezing van Donald Trump in de VS volgens de economen een negatief effect hebben op de Nederlandse industrie en transsportsector.

Bron: ANP/RaboResearch  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.