Managers krijgen het hoogste bruto-uurloon
Managers in de productie en gespecialiseerde dienstverlening ontvingen in 2023 het hoogste bruto-uurloon van alle werknemers. Het gemiddelde loon lag voor hen op 44,20 euro bruto per uur.
Ook managers op administratief en commercieel gebied verdienen met 41 euro een hoog gemiddeld bruto-uurloon, zo meldt statistiekbureau CBS. De top vijf van beroepen met de hoogste uurlonen wordt gecompleteerd door juristen (37,40 euro), specialisten in bedrijfsbeheer en administratie (34,20 euro) en docenten (32,90 euro).
In de beroepssegmenten met de hoogste uurlonen had ruim 90 procent van de twee segmenten met managersberoepen een vaste arbeidsrelatie; bij docenten was dit met 71 procent het minst vaak.
Laag betaald werk
Hulpkrachten in de transport en logistiek hadden in 2023 met gemiddeld 12 euro van alle werknemers het laagste uurloon. Ook verkopers (15,10 euro), hulpkrachten in de bouw en industrie (15,20 euro), medewerkers persoonlijke dienstverlening (15,20 euro) en schoonmakers en keukenhulpen (15,50 euro) verdienen lage bruto-uurlonen.
In de beroepen met de laagste gemiddelde bruto-uurlonen werkten werknemers vaker in flexibel dienstverband dan in de hoogst betaalde beroepen, aldus het CBS. Zo werkte ruim 70 procent van de hulpkrachten in de transport en logistiek als flexwerker, waarvan de meesten als oproep- of invalkracht. Het ging hier vaak om bijbanen; 62 procent van de werknemers volgde daarnaast ook nog onderwijs.
Alleen bij hulpkrachten in de bouw en industrie waren er iets meer werknemers met een vast dienstverband dan met een flexibel dienstverband. Ook ging het minder vaak om bijbanen.
Managers vaker man
De managers met het hoogste uurloon waren in 2023 vaker mannen dan vrouwen. Bij de managers in de productie en gespecialiseerde dienstverlening was 68 procent man en bij managers op administratief en commercieel gebied 64 procent. Juristen en docenten waren daarentegen vaker vrouw, respectievelijk 59 en 66 procent.
Bij drie van de vijf beroepssegmenten met de laagste uurlonen werkten meer vrouwen dan mannen. Alleen bij hulpkrachten in transport en logistiek waren meer mannen werkzaam (70 procent) en bij de hulpkrachten bouw en industrie was de verdeling nagenoeg gelijk.
Bron: CBS
Gerelateerd
Stijging cao-lonen evenaart sterkste toename in ruim veertig jaar
De stijging van de Nederlandse cao-lonen evenaarde afgelopen kwartaal de sterkste toename in meer dan veertig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek...
Winsten stegen harder dan lonen ondanks corona en energiecrisis
De winsten van bedrijven zijn de afgelopen jaren harder gestegen dan de lonen, ondanks zware schokken door corona en de gestegen energieprijzen na de Russische invasie...
Gemiddeld maandsalaris gaat bijna 43 euro omhoog
Werkende Nederlanders met een modaal inkomen zien hun nettomaandsalaris volgend jaar met bijna 43 euro toenemen. Dat blijkt uit doorrekeningen van HR-dienstverlener...
FNV wil vierdaagse werkweek, werkgevers vinden die 'niet realistisch'
Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Werkgevers...
Bijna zestig procent van de werknemers is tevreden met huidige salaris
Een kwart van werkend Nederland vreest dat de jaarlijkse salarisstijging onvoldoende is om in hun levensonderhoud in 2025 te voorzien. Een paar jaar terug was deze...