Opinie

Registeraccountants in het Financieel Dagblad

Vanmorgen las ik in het Financieele Dagblad twee opvallende artikelen:

  • Op pagina 2: de 'DSB-selectie'
  • Op pagina 11 : de vastgoedfraudezaak.

In beide artikelen komen registeraccountants voor. Natuurlijk, ik weet niet meer over deze mensen en hun gedragingen dan wat er in die artikelen staat, maar mijn eerste gevoel is toch niet helemaal lekker, gezien de tendens van de artikelen. Het gaat over collega's met wie ik gezamenlijk werk aan het hooghouden van de 'eer van de stand'. 

Uitgaande van deze berichten (en ik besef goed dat ik vele berichten en tuchtuitspraken niet ken) realiseer ik me dat mijn beeld van het hoge morele gehalte van registeraccountants misschien foutief is. Tot op heden dacht ik dat het hoger ligt dan dat van andere Nederlanders, maar is dat wel zo? Terwijl accountants een wezenlijke functie hebben in het maatschappelijk verkeer. 

Jawel, aan degenen die mij naïviteit verwijten, erken ik: ik ben naïef op dit punt. Volledig. En ik schaam me er niet voor. En ik zal uitleggen waarom. 

Binnen mijn werkkring en omgeving wordt de registeraccountant gezien als iemand met een hoge ethische standaard en een grote dosis integriteit, gekoppeld aan een objectiviteit die bij weinigen in het zakenleven is te vinden. Door deze beeldvorming (of ze nu terecht is of niet, doet nu niet ter zake) ben ik betrokken bij ontwikkelingen bij klanten en in andere verbanden, waarbij ik niet zou zijn betrokken, wanneer deze beeldvorming anders zou zijn. 

Dus de titel 'registeraccountant' helpt mij om mijn professionaliteit in te zetten ten behoeve van mijn klanten en het maatschappelijk verkeer. Als tegenprestatie geef ik de afnemers van mijn producten de bevestiging van hun beeldvorming. 

En daarom hecht ik aan de instandhouding van die beeldvorming, temeer omdat ik ervan uitga dat voor veel van de collega's geldt dat de beeldvorming aansluit met de werkelijkheid. 

Daar liggen dan ook twee belangrijke uitdagingen voor ons beroep, namelijk: 

  1. het voortbestaan van het beeld van de registeraccountant, die te allen tijde voldoet aan de ethische principes van de VGC;
  2. het voorkomen van een kloof tussen beeld en object.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Albert Fieret is zelfstandig gevestigd accountant in Barneveld onder de naam JonkerFieret adviseurs/accountants.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.