Opinie

Boekentips

De vakantietijd breekt aan. Sommigen zullen mij over ruim een week even missen op deze website. Anderen zullen mij missen als kiespijn; niet dus. Hoe het ook zij, even een break en de batterij weer opladen.

Met mij zullen velen op vakantie gaan en het werk achter zich laten. Vakidioten nemen dan altijd wat leesvoer mee. Om bij te leren. Zich te verdiepen. Zaken beter te begrijpen. Ter inspiratie. Teneinde affaires te reconstrueren.

Voor hen enige boekentips. Allereerst de werken van een belangrijke inspirator voor mij: hoogleraar accountancy Abe Briloff. Zijn boeken Unaccountable accounting. Games accountants play (1972), More debits than credits (1976) en The truth about corporate accounting (1980) zijn geenzins gedateerd. Integendeel, ze geven perfecte illustraties van en verklaringen voor zaken waar het bij accountants(kantoren) soms/regelmatig/vaak - de lezer mag hier zelf kiezen - misgaat. Scherp en vilein legt Briloff de vinger stelselmatig op de zere plek.

Van recentere datum (2006) is het boek Gatekeepers, the professions and corporate governance van John Coffee. Hij spreekt - reeds voor het ontstaan van bankendomino - niet alleen over de (kwalijke) rol van accountants, maar ook over die van advocaten, beursanalisten en credit raters.

Maar het langste hoofdstuk gaat wel over onze beroepsgroep. De titel daarvan zou iedere accountant nieuwsgierig moeten maken, namelijk: The rise, fall, and redefinition of the auditor: from bookkeeper to professional to information consultant.

De prooi van Jeroen Smit, handelend over ABN Amro, hoef ik gegeven de verkoopcijfers nauwelijks meer aan te prijzen. In hetzelfde genre verscheen recentelijk Bankroet van twee journalisten, te weten Stefaan Michielsen en Michaël Sephiha. Zij reconstrueerden de gang van zaken rond Fortis. Ze leggen de oorzaken bloot van de teloorgang van deze bank.

Wie eens iets anders wil raad ik aan iets te lezen van de Nederlandse filosoof René ten Bos. Bijvoorbeeld zijn boek Rationele engelen (2003) waarin hij accountants neerzet als ... ja, inderdaad: rationele engelen. U moet wel tegen een stootje kunnen. Ten Bos relativeert het werk van de accountant regelmatig: ‘Neuken geeft het leven meer zin dan het zoveelste auditrapport dat je invult.'

Enfin. Voor de late vakantiegangers die ondergetekende niet kunnen missen: in augustus verschijnen twee boeken van de hand van Bob Hoogenboom en mij. Ten eerste Accountancy en ander zaken onder de loep, een bundeling van de opinies van Bob op deze site en mijn eerste honderd weblogs.

Ten tweede Financiële decadentie, toezicht en compliance, een bundeling van onze artikelen van de afgelopen twee/drie jaar. Een boek dat gaat over financieel-economische criminaliteit, over het verschralen van normen en waarden, over hebzucht en aanverwante zaken. Waarvan velen toezicht en compliance als oplossingen zien. Wij stellen dat echter ter discussie, zien dat deze 'oplossingen' in de praktijk vaak lapmiddelen en schijnoplossingen zijn.

Maar goed, ik schrijf dit ruim een week voor mijn vakantie. Heeft u nog leestips voor vakantiegangers, waaronder ondergetekende?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.