Opinie

Acht begrijpelijkheden

Logisch inzicht hoort tot de basale professionele gereedschapskist van de accountant. En eigenlijk van iedereen die een beetje hogerop wil. Daarom, ter aanscherping van het denkvermogen, een selectie van zaken uit 2009 die minder logisch leken. Maar misschien zijn ze juist wel heel erg logisch, want ze speelden/spelen op hoog niveau. Hoe dan ook, wie ze niet begrijpt - of niet wil begrijpen - heeft mogelijk een (carrière)probleem.

De Westerschelde wordt uitgediept, dus moet in Zeeland een polder aan de zee worden teruggegeven. 

Jos Streppel, van 1998 tot april 2009 financiële man van Aegon, bekend van woekerpolissen en miljarden overheidssteun, werd voorzitter van de commissie die toeziet op de naleving van de code Tabaksblat, de code voor goed ondernemingsbestuur. 

Ed Nijpels, van 2004 tot 2009 commissaris van de gesneefde DSB Bank, waakt sinds 1 augustus als bestuursvoorzitter van de Stichting Pensioenfonds ABP over het Nederlandse pensioenvermogen. 

De HEMA draait prima maar boekt miljoenenverliezen. Dit als gevolg van de torenhoge schuldenlast waar het Britse investeringsfonds Lion Capital het bedrijf mee heeft opgezadeld om de overname te financieren. PCM revisited

Paul Rosenmöller, tot ver in zijn volwassen leven actief bewonderaar van onder meer Mao, Pol Pot en de Albanese dictator Enver Hoxha, presenteerde een tv-serie over Oost-Europese landen die twintig jaar geleden ‘het juk van de communistische dictatuur' afwierpen. 

Niet per se uit 2009, maar een blijvende must know voor elke ambitieuze accountant: Er is een groot verschil tussen een accountantsorganisatie, een accountantskantoor en een accountantspraktijk. En ook tussen een externe en openbare accountant. 

De verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 is onder meer hard nodig om het toekomstig tekort aan verplegend en onderwijzend personeel te bestrijden; twee beroepsgroepen waarin nu slechts een enkeling de eindstreep van 65 haalt. 

Onno Ruding, oud-minister en van 1992 tot 2003 bankier bij Citibank - in vele affaires betrokken en gered met miljarden aan belastinggeld - gaat onverminderd door voor (‘deur veur', zou hij zelf zeggen) gezaghebbende autoriteit. Opvallende stelling rond de ondergang van Lehman (2008): Dit betreft slechts een incidentele correctie, zonder gevolgen voor het systeem.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.