Opinie

Stoppen met denken

Was het leven maar zo mooi dat je elke dag een nieuwe opdrachtbevestiging kon versturen. Helaas zit die routine er niet in, dus pluk ik zo af en toe de standaardbrief van internet en ga daarmee aan de slag.

Zo ook vandaag. En opeens ‘zie' je het. Na enige revisie mijnerzijds is de brief nog steeds zes kantjes! Stop daar nog even de gemiddelde algemene voorwaarden bij en je zit zomaar op het dubbele. Op dezelfde hoeveelheid papier kan ik een keurige controleaanpak uitschrijven. 

Lekker veelbelovende eerste indruk bij de klant. Voorspelt vooral veel goeds over hoe onze rapportages eruit zullen zien. Je zou erg lijvige rapporten verwachten met de kern ergens verstopt in de voetnoten. Maar niets is minder waar. De klant krijgt aan het eind een accountantsverklaring van één A4-tje. Een standaardtekst die in 95 procent van de gevallen hetzelfde is. 

Waar de hele wereld overgaat op minder, lijkt het wel of de gemiddelde accountant steeds méér energie steekt in tekst en uitleg voordat hij aan zijn werk begint. Zou iemand het lezen? Of is het alleen maar voer voor advocaten als het fout gaat? 

Die opdrachtbevestiging staat voor mij symbool voor de formalisering van het beroep. Symbool voor het stoppen met denken en het volgen van de regeltjes. 

Hoe ik het op ga lossen weet ik nog niet. Maar duidelijk is wel dat we een revolutie nodig hebben. Een fluwelen revolutie natuurlijk - we zijn tenslotte geen Griekse vrachtwagenchauffeurs. 

Om te beginnen roep ik u op om voorlopig de accountantsverklaring maar achterwege te laten. 95 procent van de tekst van de verklaring staat toch al in de opdrachtbevestiging. Arceer die stukken gewoon en zet in de voetnoot dat ze die tekst bij goedgekeurde cijfers mogen gebruiken. Scheelt weer, kunnen we die machtigingsbrief ook overboord gooien. 

Vervolgens doen we die algemene voorwaarden ook de deur uit. We reduceren het tot een button op onze website:  'I agree.' Makkelijker voor de klant en voor ons, en het doet niets af aan de kwaliteit van de controle. 

En als ik dat op orde heb, ga ik aan de slag met alle checklisten in de controle zelf. Ze mogen blijven bestaan maar ik verwijder alle opties om 'ja', 'nee' of 'n.v.t.' aan te vinken. Alleen maar vrije tekstvelden, zodat iedereen moet nadenken bij het invullen én bij het lezen. Proza wil ik zien, over risico's, beheersing en controlemaatregelen. 

En als dat niet werkt, wil ik volgend jaar het hele dossier op rijm hebben! Rijmschema volgt.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Joris Joppe is registeraccountant en managing director bij Visionplanner.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.