Opinie

Onterecht beschuldigd

Niets ergers dan volkomen ten onrechte van iets heel ergs te worden beschuldigd. Nou ja, op één ding na natuurlijk: ook nog eens ten onrechte worden veroordeeld. Toch overkwam dat de afgelopen jaren diverse Nederlanders. Voor de Schiedammer parkmoord zat een man langdurig onschuldig vast. Twee andere mannen werden ten onrechte veroordeeld in de Puttense moordzaak en begin deze maand bleek definitief dat 'seriemoordenares' Lucia de B. (inmiddels Berk) jarenlang onschuldig gevangen heeft gezeten.

Traumatisch. Voor de betrokkenen, maar ook voor het gevoel van rechtszekerheid. Des te ernstiger dat iets dergelijks momenteel ook in het bedrijfsleven dreigt te gebeuren. Met zakenbank Goldman Sachs namelijk. Eerst werd deze prachtige zakenbank beschuldigd van het deels wegsjoemelen van de Griekse staatsschuld en nu is er een vreselijke aantijging door de SEC van gefraudeer en misleiding van beleggers. 

Volstrekt ten onrechte, dat is duidelijk. Hoe ik dat zo zeker weet? Simpele research. Leest u maar even mee: 

"Integrity and honesty are at the heart of our business. We expect our people to maintain high ethical standards in everything they do, both in their work for the firm and in their personal lives."

"We do not seek competitive advantages through illegal or unethical business practices. Each employee and director should endeavor to deal fairly with the firm's clients, service providers, suppliers, competitors and employees. No employee or director should take unfair advantage of anyone through manipulation, concealment, abuse of privileged information, misrepresentation of material facts, or any unfair dealing practice."

"Our clients' interests always come first."

De bron? De Code of Business Conduct and Ethics en de Business Principles van het bedrijf zelf. 

Goldman Sachs heeft verstandig gehandeld en stellig ontkend ook maar iets verkeerd te hebben gedaan. Ik zie de afloop van deze zaak uiteraard met het volste vertrouwen tegemoet. Want met zo'n waterdichte gedragscode, en die heb je natuurlijk niet voor niets, is dergelijk structureel wangedrag ten ene male ondenkbaar.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.