Opinie

Nieuwe rol voor mkb-accountants?

De voorzitter vertelt in zijn column op deze site dat hij gesprekken heeft gehad met stakeholders. Deze stakeholders hebben aangegeven dat zij een duidelijke behoefte hebben aan een bredere invulling van de functie van openbare accountants.

De voorzitter maakt daar een poortwachtersfunctie van die verder gaat dan alleen kijken of de regels zijn toegepast. Dat daar overigens binnen het beroep verschillend over gedacht wordt, blijkt uit een bijdrage van Verheij en de reacties daarop. 

Maar goed, die stakeholders willen dat accountants hun bewakende en signalerende rol breed en zonder terughoudendheid invullen. Dit geldt, volgens de voorzitter, overigens ook nadrukkelijk in het midden- en kleinbedrijf, als je denkt aan SBR en Horizontaal Toezicht. 

Voor mij is het dan de vraag met wie de voorzitter heeft gesproken over onderwerpen als SBR en Horizontaal Toezicht. Zijn er soms stakeholders die het van belang vinden dat wij als mkb-accountants een bewakende en signalerende rol hebben in deze ontwikkelingen? Zo ja, dan zou ik ze ook graag eens willen spreken. 

Het is mijn inschatting dat een groot gedeelte van de mkb-kantoren deze ontwikkelingen volgt, maar voorlopig niet in staat is om die bewakende en signalerende rol in te vullen. 

Daarom lijkt het mij verstandig om, gezien de relevantie ervan volgens de voorzitter, vanuit het NBA eens goed na te denken in hoeverre mkb-accountants die bewakende en signalerende rol willen en kunnen oppakken. Er zijn genoeg accountants die hieraan een bijdrage willen leveren. 

Tot slot een aantal adviezen voor dit traject: 

  1. Blijf aandacht schenken aan training, scholing en bewustwording en breidt het aantal cursussen over dit onderwerp uit. Het seminar ' XBRL/SBR voor accountants; Gevolgen van SBR voor u: strategisch en in de praktijk' is een goede stap.
  2. Zorg ervoor dat leden op de hoogte blijven van de ontwikkelingen die het NBA terzake onderneemt;
  3. Stel als doel dat er concrete acties en/of afspraken komen over de wijze waarop die bewakende en signalerende rol ingevuld gaat worden;
  4. Wees eerlijk, wanneer blijkt dat (mkb-)accountants niet in staat zijn om deze rol in te vullen. Alleen een beroep dat eerlijk is over de beperkingen van zijn eigen vaardigheden kan rekenen op vertrouwen en daarmee relevant blijven.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Albert Fieret is zelfstandig gevestigd accountant in Barneveld onder de naam JonkerFieret adviseurs/accountants.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.