Opinie

Vakantiedip

Nog even. Terwijl ik deze zin schrijf, lonkt mijn vakantie. Als u het leest ben ik met een redelijke mate van zekerheid al weer druk aan het werk. De laatste mails en rapporten gaan nu de deur uit. Het kost moeite om mijn volledige aandacht erbij te houden. De telefoons en notebooks aan de kant. Het is tijd om de accu weer even op te laden.

Elk jaar is de gedachte aan en de periode net voor het vakantiemoment eigenlijk het opwindendste. De vakantie zelf is, zoals een goed accountant betaamt, een vaststellingsmoment of de gecreëerde verwachtingen en gedachten overeenstemmen met de in mijn hersendelen ontwikkeld normenkader. Helaas voldoen niet alle vakanties aan deze norm. Misschien leg ik de lat ook wel te hoog. Wellicht komt het voort uit het idee dat een vakantie perfect dient te zijn. Halverwege mijn vakanties betrap ik mij erop, dat ik weer voorzichtig aan werken denk. Hoe zal ik met bepaalde situaties omgaan? Hoe kan ik zaken effectiever aanpakken?

Eigenlijk stopt het werk nooit. Is dat erg? Het ergste is nog het lusteloze gevoel dat van mij bezit neemt de dagen na mijn vakantie. Ik ben nog moe, heb nergens zin in en erger mij aan de meest onzinnige details. Wat is toch aan de hand?

Arbeidspsychologen breken er al jarenlang hun hoofd over. Het post-holiday syndrom.

Eén op de drie mensen heeft er last van. Het opnieuw in het ritme komen na een vakantie is voor veel mensen lastig. Bij het aanhouden ervan ligt de oorzaak daarvan veelal dieper.

Na terugkomst van vakantie zijn mensen in staat om nuchterder naar hun werksituatie te kijken. Zijn de taken wel uitdagend genoeg? De mentaliteit van collega's. Word ik wel gewaardeerd? Tijd voor een gesprek.

Hoe belangrijk is status voor u? Uit onderzoek blijkt dat wij een succesvolle baan koppelen aan goede prestaties, beter worden, waardering krijgen en vooral veel geld verdienen.

Echter het geluksgevoel zit over het algemeen niet in dat geld.

Hoe anderen tegen ons aankijken is helemaal niet belangrijk. De vraag is; word ik van mijn werk gelukkiger? Past de baan dus wel bij u? Waar wordt u nou blij van in uw werk? Als u graag fysiek communiceert, wordt u waarschijnlijk minder gelukkig als u de hele dag achter uw beeldscherm zit. Het gaat dus erom of uw karakter aansluit op uw werk.

Als accountant en mens zitten wij voortdurend in een dilemma. Wij willen enerzijds vrijheid en anderzijds structuur. Structuur zorgt voor het gevoel van overzicht, erbij horen en sociale contacten. Als je ervoor zorgt dat je werk verricht dat je écht graag doet, dan maakt dat gelukkiger en krijg je extra zin in werk.

Echter, hoe leuk werk ook is, vakantie is nodig. Ik ruik de zeelucht al.

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het oktobernummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling (1972) is eigenaar van Accountax Accountants & Bedrijfsadviseurs. Hij is daarnaast voorzitter van de Novaa.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.