Opinie

Eerst veertig afwijzingen en dan stage lopen

Onlangs kwam op ons kantoor een actieve dame van mediterrane afkomst om te informeren naar een stageplaats. Voor ons een verrassende actie: iemand belt aan en vraagt of er plaats is.

Ik krijg veel mailtjes van studenten die willen stagelopen. De een heeft de datum van vorige week er nog in staan, de ander weet niet hoe een fatsoenlijk mailtje er uit moet zien en een derde zit nog op AVI-3 niveau qua spelling. Nou, met zulke mailtjes ben ik vrij snel klaar. Dus vandaar, een verrassende actie.

We hebben snel een afspraak gemaakt om eens nader kennis te maken. Ze blijkt op een heao in Amsterdam te zitten en ze geeft aan dat het vinden van een stageplaats momenteel erg moeilijk is. Wat verder doorvragend bleek, dat de opleiding als eis stelt dat de stagiair een tijdelijk dienstverband moet aangaan met het stagekantoor en de beloning dient minstens het minimumloon te zijn. 

Op mijn manier heb ik geprobeerd om subtiel uit te leggen dat dat bij ons kantoor niet gaat werken. Een stagevergoeding is OK, maar geen arbeidscontract en geen minimumloon. De sollicitant snapte het en gaf aan zich daarin te kunnen vinden. Nou ja, even de school op de hoogte brengen dat er geen arbeidscontract, maar een soort stageovereenkomst zou komen en dan zou het wel goed komen. 

Helaas, enkele weken later blijkt dat er ook weigerambtenaren op die school in Amsterdam zitten. De heren hebben daar besloten dat de sollicitant alleen bij ons mag komen stagelopen, wanneer zij veertig afwijzingen van andere kantoren heeft ontvangen. En niet zomaar in de trant van: ‘Ik heb dat en dat kantoor gebeld en zij hebben geen plaats', maar een echte afwijzing. Wanneer er geen veertig afwijzingen zijn, moet de examencommissie over dit geval beslissen. Verwachte uitspraak in januari 2012. 

Wie kan zich niet voorstellen dat ik met stomheid was geslagen? Ik hoorde onlangs van ouders met kinderen op de HAN in Arnhem en Nijmegen dat tachtig procent van de studenten géén stageplaats voor het komend voorjaar heeft. Nu bieden wij er één aan en dan komt er een school uit Amsterdam met deze absurde eisen! 

Ik hoop dat studenten zich niet laten ontmoedigen door hun opleidingen om een goede stageplaats te zoeken, die misschien niet helemaal voldoet aan de eisen die een aantal onwetende docenten heeft opgesteld. 

Albert Fieret

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Albert Fieret is zelfstandig gevestigd accountant in Barneveld onder de naam JonkerFieret adviseurs/accountants.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.