Opinie

Co-creatie

Geruime tijd geleden mochten wij, Wildschutters, een presentatie geven aan de directeur van de NBA i.o. over een ideetje van ons: je zou de kwaliteit van de regelgeving, de acceptatie van nieuwe regelgeving en de betrokkenheid van de leden mogelijk aanzienlijk kunnen verhogen door inzet van wat moderne middelen, zoals een wiki. Om te laten zien hoe zoiets in de praktijk kan werken, voegden we een pagina over XBRL Assurance toe aan wikipedia.

Ons idee kende natuurlijk wat technische haken en ogen die opgelost moesten worden, maar we toonden direct al aan dat daar geen echt probleem kon liggen, omdat alle benodigde techniek bewezen en betaalbaar is. Veel belangrijker was, naar ons idee, het creëren van voldoende kritische massa: co-produceren werkt alleen als voldoende mensen mee doen. Wellicht is dat de reden geweest dat ons verhaal welwillend is aangehoord, en daarna verder volledig genegeerd. 

Inmiddels heeft Tuacc echter wel bewezen dat zonder veel centrale inspanning het heel makkelijk is een serieuze groep accountants en andere betrokkenen te activeren. Voorlopig hoogtepunt: het evenement van aanstaande woensdag. Maar Tuacc heeft al veel meer geproduceerd, van ontmoetingen met RvC's en AFM tot een doordenken van de betekenis van IT Audit, en vooral, 'een vibe'. Laat niemand nog beweren dat het accountantsberoep gebrek aan enthousiasme heeft. Nee, co-productie kan prima. 

Waarom heeft de NBA hier niet aan gewild? Een innovatiewerkgroep waar niet veel innovatie uit komt is mooi, maar werkelijk innovatief met je eigen werk omgaan zat er niet in. Liever de bekende paden van commissies vol usual suspects, slecht bezochte ALV's en onheldere beïnvloeding door kantoren die geen lid zijn maar wel hun invloed kunnen doen gelden. Het idee, voldoende uitgewerkt om er concreet mee aan de slag te gaan, om het eens wat eigentijdser te benaderen is nooit verder gekomen dan die eerste presentatie. 

Door een tweetal gebeurtenissen moest ik er weer aan denken. Eerst een korte uitwisseling op Twitter over het inzetten van online mindmaps, en vervolgens de blog van Marcel Pheijffer waarin hij een boekje aankondigde dat niet geschreven kan worden bij gebrek aan tijd. Ik moest meteen weer denken aan het idee van co-creatie. 

Wat zou een modern beroep daar niet mee kunnen doen? Audit Alerts, maatschappelijke managementletters, regelgeving, interpretaties, maar ook de aandachtsgebieden van Tuacc bijvoorbeeld kunnen zo heel wat moderner aangepakt worden. 

Ik ben er van overtuigd, en Marc van Hilvoorde wil vast wel de titel van het boek hier plaatsen waarin het bewijs en de argumenten gegeven worden, dat deze vorm van massale co-creatie minstens twee voordelen biedt: 

  1. Door met veel mensen iets goeds te doen, bereik je een enorm veel hogere kwaliteit dan door met enkele mensen veel goeds te doen.
  2. Betrokkenheid, acceptatie, kwaliteit, doorlooptijd en efficiency nemen fors toe ten opzichte van traditionele productie van kennisintensieve producten.

Wildschut heeft de plannen nog liggen, voor wie ze hebben wil.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 0 0 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.