Opinie

Onterechte imagoschade voor mkb-accountant

De boekhoudschandalen van enkele jaren geleden zijn aan geen enkele openbaar accountant voorbij gegaan. Een van de uitvloeisels was de cursus over de professioneel-kritische instelling. Nu is deel 2, 'Zeg wat je ziet', voor elke openbaar accountant verplicht gesteld.

De inhoud van die eerste cursus sloot helaas weinig aan bij de belevingswereld van vele mkb-accountants. Ik heb zelfs mkb-accountants gesproken die de cursus ervoeren als tijdverspilling.

Overigens roept de nieuwe titel ‘Zeg wat je ziet' vraagtekens op. Het is niet alleen zeggen wat je ziet, maar ook zeggen wat je hoort, voelt of denkt. In dat opzicht ontbreken alle zintuigelijke niveaus en dan is de cursus voor mij nog niet gestart.

Hoewel de mkb-accountant niets had te maken met de voornoemde schandalen heeft deze absoluut imagoschade opgelopen. Dat is niet verwonderlijk: de gemiddelde burger kent slechts één accountant. Dat de meeste accountants werkzaam zijn voor 99 procent van het bedrijfsleven, het mkb, is een feit. Hoort de gemiddelde burger in het nieuws dat een aantal accountants moeite heeft met de ‘rechte rug', dan associeert het publiek daar dus ongewild de mkb-accountant mee. 

Het probleem is dat het nieuws over accountancy, zie bijvoorbeeld ook de recente berichtgeving over KPMG en PwC, zich vrijwel altijd richt op 1 procent van het bedrijfsleven en de openbaar accountant die daarvoor werkzaam is.

Natuurlijk, ook bij de kleine groep mkb-accountantskantoren die wettelijke controles uitvoeren, hebben we helaas moeten constateren dat het nodige moet worden verbeterd. Dan hebben we het echter primair over de kwaliteit van de werkzaamheden en die is met een goed kwaliteitsbeheersingssysteem en kantoorondersteuning te verbeteren. Gedrag daarentegen is van een andere orde.

Mede ingegeven door de politiek moeten er binnen een aantal maanden verbetervoorstellen liggen omtrent hervormingen van het beroep. Veel mkb-accountants in de samenstelpraktijk herkennen zich niet in de ontstane schandalen bij de grote kantoren. Nu was er altijd al een verschil in werkzaamheden en beleving tussen de samenstel- en controlerend accountant. Ooit hadden we daar zelfs twee beroepsorganisaties voor.

Ik vind het te kort door de bocht om de hele openbare beroepsgroep aan te spreken op de geconstateerde tekortkomingen. Er ligt een taak voor de NBA om expliciet aan het maatschappelijk verkeer duidelijk te maken dat er een heleboel (mkb-)accountants zijn die hun werk meer dan naar behoren uitvoeren.

Marco Moling
(voorzitter Novak)

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling (1972) is eigenaar van Accountax Accountants & Bedrijfsadviseurs. Hij is daarnaast voorzitter van de Novaa.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.