Opinie

Invloed, trots en vertrouwen

Welke cultuur probeer jij als accountant hoog te houden? Hoe draag jij bij aan de noodzakelijke verandering binnen het accountantsberoep?

Cultuurverandering begint bij jezelf. Dat was één van de speerpunten uit het cultuurdebat van november 2014 van de NBA Young Profs. En 2015 is wat mij betreft het jaar van de cultuurverandering. Ik ga dit jaar mijn bijdrage daar aan leveren in de rol van voorzitter van de NBA Young Profs. Een rol die ik overneem van Tom Ooms, die ik ook via deze weg dank voor zijn inzet het afgelopen jaar. Een jaar waarin de NBA Young Profs veel hebben bereikt.

In januari 2014 zijn we het jaar gestart met een opleidingsdebat waarbij we zijn ingegaan op de opzet van de praktijkopleiding en de integratie hiervan met de theoretische opleiding. Het debat vormde de opmaat naar onze reactie op de contourennota voor het opleidingsmodel. Dit heeft geleid tot onze deelname aan de NBA-commissie Integratie Theorie en Praktijkopleidingen en de CEA Stuurgroep Herziening Eindtermen. Met een afvaardiging in beide commissies hebben wij onze bijdrage aan het onderwijsdebat kunnen leveren. Deze bijdrage zetten we ook in 2015 voort.

Voor de zomer hebben wij ook onze bijdrage mogen leveren aan de werkgroep Toekomst Accountantsberoep. Het rapport dat zij in september hebben uitgebracht was voor ons aanleiding om in november 2014 een debat te organiseren over de cultuurverandering binnen accountantsorganisaties. De belangrijkste boodschap hieruit is dat wij als Young Profs ook zelf kunnen en moeten bijdragen aan de cultuurverandering.

En daarmee zijn we weer terug bij de cultuurverandering. Net voor de jaarwisseling hebben wij met ons bestuur de kernwaarden voor de NBA Young Profs en de agenda voor de komende tijd opgesteld. De kernwaarden die wij als NBA Young Profs centraal stellen zijn:

  1. Invloed op de toekomst van het veelzijdige beroep;
  2. Trots op het mooiste vak;
  3. Vertrouwen in het beroep uitstralen.

De huidige young professionals zijn de accountants van de toekomst. Wij vinden het daarom ook belangrijk om invloed uit te oefenen op deze toekomst. En hierbij willen we vooral ook de veelzijdigheid van ons beroep benadrukken, van accountant in business tot openbaar accountant, van werkzaam in de mkb-praktijk tot de internationale omgeving van de big four.

Voor die toekomst van ons beroep is het ook van belang dat we voldoende instroom houden van nieuwe mensen. De vraag is nu al groter dan het aanbod en de werkdruk voor de bestaande groep neemt hierdoor alleen maar toe. We willen laten zien dat we trots zijn op ons vak en studenten hiermee ook weer enthousiast maken voor dat mooie vak.

Maar misschien wel het belangrijkste is het vertrouwen in het beroep. Vertrouwen dat in de afgelopen tijd schade heeft opgelopen. Schade die hersteld moet worden. Maar wij willen vooral vooruit kijken, veranderingen in gang zetten en daarmee dit vertrouwen uitstralen.

Met deze kernwaarden gaan wij onze agenda voor de komende periode invullen en de cultuurverandering op gang helpen. Hierbij blijven we net als in voorgaande jaren de hoofdthema's educatie, innovatie en cultuur centraal stellen. Samen met onze actieve leden springen wij in op actualiteiten, behartigen de belangen van onze achterban en dragen de visie van de NBA Young Profs uit. Hiertoe organiseren we ook komend jaar weer diverse bijeenkomsten, reageren we op consultaties en laten we vooral onze mening horen.

En de cultuurverandering? Die begint vooral bij jezelf!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Arthur van Bemmel is werkzaam bij KPMG en voormalig voorzitter van de NBA Young Profs.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.