Opinie

Te weinig steun voor NBA Young Profs

Op 15 oktober 2015 verscheen de rapportage van de AFM over de voortgang van de invoering van de 53 maatregelen uit het rapport 'In het publieke belang'. Maar er is ook nog zoiets als handelen naar de geest van het rapport. Daarom delen wij graag twee recente ervaringen met u.

Allereerst de positieve ervaring. Afgelopen maand zijn wij (NBA Young Profs) in gesprek gekomen met de Deloitte Young Professional Audit Quality Board. Een groep gemotiveerde jonge medewerkers die fungeren als klankboard van de raad van bestuur op het gebied van auditing-ontwikkelingen in de breedste zin van het woord, en de kwaliteitsagenda van het kantoor in het bijzonder.
Het behoeft geen nadere toelichting dat wij het zeer toejuichen dat een big four kantoor de generatie van de toekomst serieus betrekt bij de vaktechnische koers van het kantoor. Bovendien zijn wij blij om te zien dat we naast onze eigen actieve leden eindelijk een groep sparringpartners binnen een kantoororganisatie hebben gevonden.

Wat ons betreft een prima voorbeeld dat het rapport meer oplevert dan 53 voorgestelde maatregelen.

Dat niet ieder kantoor zo ver is hebben we echter ook gemerkt. Recentelijk hebben we onze vacature geplaatst voor kandidaat-bestuursleden voor de periode 2016–2018. Diverse personen hebben inmiddels hun interesse getoond en informatie opgevraagd. Deze personen maken op basis van deze informatie hun keuze. Als zij besluiten om zich kandidaat te stellen, is een veel genomen vervolgstap om deze keuze voor te leggen aan het kantoor waar zij werkzaam zijn. Van een kandidaat verwachten wij immers een tijdsinvestering in de NBA Young Profs, die deels binnen werktijd valt.

Helaas horen wij met regelmaat van kandidaten dat hun werkgever de kandidaatstelling niet ondersteunt. Hun kantoren zien geen nut in de participatie van een medewerker in de NBA (Young Profs) en wensen dit ook op geen enkele wijze te ondersteunen. Logischerwijs zien deze personen vervolgens dan ook af van hun kandidaatstelling.

Dat vinden wij oprecht treurig. Het is namelijk in uw en ons belang dat de NBA, haar ledengroepen en commissies beschikken over voldoende gemotiveerde mensen. Want ook daarmee dienen we het publiek belang. Voor ons hét voorbeeld dat het rapport In het publiek belang ondanks 53 voorgestelde maatregelen de strekking nog steeds niet voor alle partijen duidelijk heeft gemaakt.

Wij hopen dat het laatste voorbeeld een verdwijnend fenomeen is. Daarnaast hopen we dat het voorbeeld van Deloitte navolging krijgt van de rest van onze beroepsgroep, zodat de stem van Young Professionals op een nog breder vlak wordt gehoord.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Arthur van Bemmel is werkzaam bij KPMG en voormalig voorzitter van de NBA Young Profs.

Bas Herrijgers is bestuurslid van de NBA Young Profs en werkzaam bij de Belastingdienst.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.