Opinie

Ga staan als je accountant bent!

Plaats van handeling: stadion Galgenwaard in Utrecht, zondag 28 mei 2017, 12.30 uur. FC Utrecht, bezig met een fantastisch seizoen, moet in de play-offs voor Europees voetbal een 3-0-nederlaag tegen AZ wegwerken. De eerste wedstrijd in Alkmaar verliep dramatisch. Ondanks het feit dat Utrecht met een straatlengte voorsprong op AZ vierde werd in de competitie, werden ze in Alkmaar afgedroogd. En ze mochten nog blij zijn dat het bij 3-0 bleef.

Toen ik op die 28ste mei in het stadion kwam verwachtte ik een stadion vol supporters, die de plaatselijke FC kwamen bedanken én ondersteunen na een prachtig seizoen. Maar nee hoor, het stadion zat slechts voor zeventig procent vol. Blijkbaar hadden veel supporters geen vertrouwen in een goede afloop. Misschien kent u de afloop niet?

FC Utrecht had een missie: het seizoen goed afsluiten. De dood of de gladiolen, pompen of verzuipen, met alle passie het doel bereiken! Na twaalf minuten spelen was het 1-0, na 28 minuten 2-0 en acht minuten voor het einde van de wedstrijd zelfs 3-0.

Op mijn telefoon stroomden de berichten binnen. Zou het toch gebeuren? Een penalty in blessuretijd… gestopt door penaltykiller Krul. De moed zakte een ieder haast in de schoenen; zo dichtbij en toch niet? Toch wel! Na een oersaaie verlenging (de energie was echt op) sleepte Utrecht in de afsluitende penaltyserie - op zijn tandvlees - de buit binnen. Maar niet alleen. Wat er gebeurde had te maken met de bezieling bij de supporters. De fanatieke aanhang aan de 'Bunnik'-side, die voor sfeer kan zorgen, was hier niet genoeg, er was meer voor nodig. Alle supporters moesten achter het team gaan staan. Met de slogan ‘Ga staan als je voor Utrecht bent’ gingen zij achter hun team staan. Door die actie vonkte er nog wat laatste energie bij de spelers. Toen de verlossende penalty erin ging, voelden alle supporters dat ze hadden bijgedragen aan dit resultaat. Al was het maar voor een héél klein deel. Wat een gevoel van broederschap!

Maandag 19 juni aanstaande, 14.00 uur, het Spant! in Bussum. Geen decor voor een voetbalwedstrijd, wel de locatie van de Algemene Ledenvergadering van de NBA. Als trouwe 'supporter' zal ik daar in ieder geval mijn opwachting maken. Waarschijnlijk wordt deze ledenvergadering traditiegetrouw bijgewoond door een zeer slanke selectie van het totale ledenbestand. Dat betekent dat circa tweehonderd accountants van de 21.500 leden zullen aantreden.

En dan zie ik de parallel. Iedere accountant is afgelopen jaar gaan staan: bij het afnemen van de beroepseed. Maar is dat wel genoeg? Ik zeg: "Ga staan als je accountant bent!" Omdat je het wílt, omdat je een waardige vertegenwoordiger van onze beroepsgroep wilt zijn. Samen de schouders eronder. Waar een staaltje broederschap al niet toe kan leiden weten ze inmiddels in stadion Galgenwaard. Nu nog in Bussum.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

John Weerdenburg AA is mede-oprichter van adviesorganisatie Auxilium Adviesgroep BV te Leusden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.