Opinie

'Vreten, vrijen, boksen en zuipen'

In een reactie op mijn vierhonderdste blog (oktober 2014) schreef mijn goede vriend Bob Hoogenboom: "De eerste scène van Mahagonny van Brecht en Weill: 'wir müssen weiter, aber ich kann nicht, aber wir müssen'."

In die blog gaf ik aan waar ik bij het schrijven van blogs voldoening uit haalde en waarvan ik baalde. Ik beschreef dat ik eigenlijk steeds minder zin had in het schrijven en in het accountantsdebat, omdat er zo weinig vooruitgang werd geboekt. Desondanks zou ik in ieder geval doorgaan tot blog 500. Vrij naar Brecht en Weill: eigenlijk wilde ik niet verder, maar ik moest verder.

Nu, aangekomen bij blog 500, leek het me goed even verder te kijken naar de betekenis van de opera Mahagonny. De wereld in het stadje Mahagonny is een spiegel van de kapitalistische wereld. Mahagonny - gesticht door drie obscene figuren, waaronder Fatty, een gesjeesde boekhouder - moest een gelijkenis zijn van het hedendaagse leven. Er zijn uitbuiters en mensen die uitgebuit worden. Mensen leven vanuit het motto: ieder voor zich. Het gaat in het leven van de burger om vreten, vrijen, boksen en zuipen. Mahagonny is een ideale stad voor de burger, die daar in zijn droom alles mag. Anarchie en alcohol spelen hierbij een grote rol.

Ik hou wel van een beetje anarchie (en alcohol). Soms is dat nodig om de boel op te schudden en verandering te bereiken: no change without a rebel. Het is de tekst op een gebouw waarop ik uitkijk als ik weer eens een nacht in een Rotterdams hotel verblijf. Een tekst die ik graag als motto hanteer.

Er valt een parallel te trekken tussen het leven in en het verval van Mahagonny en de accountancy. Brecht en Weill zouden de accountant vast hebben gekarakteriseerd als de vleesgeworden exponent van het kapitalistisch systeem waarin de macht van het geld centraal staat: Erst kommt das Fressen, und dann kommt die Moral (Brecht & Weill, Dreigroschenoper).

Maar ik zal me niet aan de parallel wagen. Want belangrijker voor de accountancy dan het verval (en achteruitkijken) is de wederopbouw (en vooruitkijken). Het werken aan een steviger, sterker, beter en betrouwbaarder accountantsberoep. Een beroep dat er nog niet is en nog belangrijke stappen heeft te zetten. Minister van Financiën Dijsselbloem, toezichthouder AFM en de bestuursvoorzitter van de NBA hebben dat meerdere keren gezegd.

Dat er nog belangrijke stappen zijn te zetten is overigens goed nieuws voor Ronald Bobbe. In zijn reactie op blog 400 schreef hij: "En ik sluit mij aan bij Johans weddenschap, dat er vóór de 500ste zeer belangrijke veranderingen hebben plaatsgevonden.... Ik zet daar een zeer goed diner op in een prima restaurant!"
De belangrijke stappen moeten hun effect nog krijgen. Dat goede diner kan er nu dus nog niet komen. Wellicht dat Ronald en ik gaan eten na blog 600, 700, 800…

Want ik blijf nog even schrijven. Toen we bijna tien jaar geleden (op 1 oktober 2007) met de site Accountant.nl begonnen had ik er veel zin in en schreef ik met een hoge frequentie. Nu is de zin soms wat minder en ligt de frequentie lager ('Je wordt ouder papa'). Maar ik blijf nog even schrijven: op naar het tweede decennium van deze site en richting blog 600!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.