Opinie

Neergang van het bestaande product?

Misschien vraagt u het zich ook af. Ik regelmatig. Waarom maak ik me eigenlijk zo druk over deze beroepsgroep, die niet de mijne is? Omdat ik van mening ben dat dè accountant een nuttige dienst levert.

Een analyse van dè accountant helpt te duiden, helpt om te beslissen, helpt transacties te sluiten, helpt meten en weten in operationele processen, helpt goed te begroten, helpt te groeien, helpt op tijd te stoppen, helpt te investeren. Goedkeuring van dè accountant helpt te vertrouwen en dat helpt weer te financieren, helpt te beleggen, helpt waarde te ontwikkelen, helpt te (rijks)begroten, helpt te verdelen en helpt zo de economie te laten draaien. Zonder de diensten van dè accountant zou er te veel op te onvolledige informatie worden gedaan, op schattingen gebaseerd, te onzeker en soms ook te oneerlijk. Dankbaar steun ik in mijn werk al jaren op de hulp van accountants, betrokken bij mijn dossiers. Daarom dus.

They complete me!

Terug naar dit vervolg op mijn vorige opinie 'Vanuit de leek bekeken': voor negentig procent van de jaarrekeningen is de opdracht aan dè accountant eigenlijk te beschouwen als outsourcing van een heel technisch werkje aan een deskundige. Dat betreft het op kleur, volgorde en alfabet zetten van de aangeleverde administratie. Vervolgens de data koppelen en in een format plotten met een rapportgenerator en klaar! De dienstverlener maakt een gereed product van je eigen halffabricaat via een speciale, niet zo heel geheimzinnige bewerking. Ik chargeer uiteraard.

Knap staaltje marketing is dit toch! Om je diensten en producten zo ingewikkeld te doen voorkomen dat de klant zich niet eens meer afvraagt of hij het gewoon zelf zou kunnen doen. Als je ondernemer bent heb je een accountant nodig, punt! Wie kent hem niet en wie heeft hem niet, dè accountant, doorgedrongen in bijna elke activiteit, samenwerking, vereniging of organisatie over de hele wereld.

Als je er over doordenkt zijn accountants en accountantsorganisaties eigenlijk gewoon de slimste ondernemers. In pakweg zeven decennia tijd behoren accountants en hun organisaties tot de beste en snelst groeiende business met werelddekking!  Van top to bottom. De top 25-kantoren internationaal zijn samen al goed voor ruim 280 miljard dollar omzet. En dat is nog bij lange na niet alles. Wanneer je tot en met de samenstellers - all over the world - in elke stad en elk dorp blijft door tellen: wauw! Welke dienstverleners doen hen dat nog na? Wat een marktpenetratie!

Totdat de klant, wanneer de levenscyclus van de dienst op haar hoogtepunt is geweest, zich gaat afvragen welke alternatieven misschien beter, goedkoper en sneller zouden kunnen zijn. Kunnen we het niet ook gewoon zelf? Waarom doen we dit nog steeds zo? Software genoeg, kan het ook met een app? Het is er immers al.

Van fotocamera's met rolletjes naar digitale camera's en naar all-in smartphones denk ik dan. Het is er opeens en in korte tijd heeft iedereen het en dan ligt de fotocamera te verstoffen in de kast... Precies daar zie ik die technologische disruptie in de accountantssector komen. De stakeholder die de betrouwbaarheid van de gepresenteerde cijfers wil kunnen checken, maar ook de ondernemer die graag een bewijs van goedkeuring wil, een goed rapportcijfer voor een gezond, levensvatbaar, eerlijk, transparant en net bedrijf.  Zullen we daar alras niet slechts een ‘röntgen-tooltje’ voor gaan gebruiken, een 'uitlees'-applicatie die klaar is terwijl u wacht en de uitslag tijdens het gesprek nog met u deelt?

Hoe? Net als het digitaal uitlezen van de auto om storingen te ontdekken via het datatransmissie portaal, zo lezen we straks bedrijfsadministraties ter plekke uit; na verlenen van eenmalige beveiligde toegang en alles real time uiteraard. De uitslag direct beschikbaar met een rapportcijfer in groen of rood en de lijst storingen en afwijkingen er onder.

Bank, verzekeraar, leverancier: allemaal hebben ze zo’n handige 'uitlees'-app, direct beschikbaar, snel, accuraat en papierloos, even beveiligd koppelen en zo op het scherm. Welke bank is tegenwoordig niet druk bezig met het ontwikkelen van eigen beoordelingssoftware? Nog wat datastappen en zelflerende analyse versnellingen en we zijn zover…

Hebben we dè accountant dan niet meer nodig? Natuurlijk wel! Dè accountant helpt! Alleen op andere momenten. Outsourcen aan een deskundige van deze technische bewerking van data blijft echt wel bestaan, analyseren van de output en adviseren over bijsturen van de onderdelen die de input opleveren ook.

En weet je, er is markt genoeg. Negentig procent van alle jaarrekeningen kan op deze wijze ge-datacheckt gaan worden, een hele grote markt te gaan dus. Geheel bottom-up te winnen voor slimme startups met snelle algoritmes in handige applicaties. En wat er tegen die tijd voor oplossing komt voor de tien procent wettelijk verplicht te controleren jaarrekeningen, ach… dat zal onderweg wel gaan ontstaan. Van de maan naar Mars lukt ons ook, ooit!

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 69 9 Spelregels debat

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.