Opinie

De splinter in het oog van de ander…

Dat gevoel bekroop mij toen ik een column van onze voorzitter in het maartnummer van het magazine Accountant las. Hij geeft daarbij aan dat het “één van zijn grootste uitdagingen is om mensen recht te zetten”.

Mij bekruipt een heel onaangenaam gevoel wanneer ik dat lees. Kernvragen die nu bij mij opkomen:

1. Zijn wij als accountant in staat om mensen te beoordelen op integriteit?

2. Zijn wij als accountant de aangewezen persoon om mensen te beoordelen en aan te spreken op integriteit?

Op beide vragen is mijn duidelijke antwoord ‘NEE’. Ik zal uitleggen waarom:

1. Mijn eerste observatie is dat het begrip ‘integriteit’ een buitengewoon subjectief begrip is. Er is geen universele omschrijving van goed en fout. Als gevolg hiervan handelt en oordeelt ieder in lijn van zijn/haar persoonlijke kompas. Zowel wij accountants, als onze klanten geven hieraan een persoonlijke invulling. Maar wie zijn wij als accountant om te zeggen dat ons moreel kompas beter is? Ik heb op onze verplichte ‘integriteitscursus’ collega’s gehoord wiens kompas zeker de mijne niet is. Ik houd daarom mijn hart vast wanneer wij elkaar wederzijds gaan beoordelen op integriteit!

2. Om mensen op integriteit te mogen beoordelen zul je zelf blijk moeten geven van een onberispelijk blazoen. In collectiviteit kunnen wij als accountants dit moeilijk beweren. De publicaties omtrent accountants tonen veelal juist een gebrek aan integriteit bij eigen handelen. Wat is dan onze legitimatie dat wij anderen hierop mogen aanspreken?

Daarom hierbij mijn pleidooi om ons in deze discussie bescheiden en nederig op te stellen en ons geen rol aan te meten om onze klanten ‘recht te zetten’. Wij zijn specialisten ten aanzien van financiële verslaggeving en daar moeten wij ons dan ook bij houden, ofwel “schoenmaker, blijf……

Wij doen er beter aan om ons te richten op deze kerntaak (en de kwaliteit daarvan zou onze primaire zorg moeten zijn) en op onze eigen integriteit bij de uitvoering van ons beroep. ‘Beter ten halve gekeerd..…’.

Om in de lijn van halve spreekwoorden en gezegden te eindigen de volgende uitsmijter: “een betere integriteit begint…..”!

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties 35 6 Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.