Tuchtrecht

Accountant berispt na afluisteren collega

De Accountantskamer heeft een accountant berispt die een andere accountant heeft afgeluisterd met wie hij een persoonlijk en zakelijk geschil heeft.

Accountantskamer

Zaaknummers:
10/1069 Wtra AK
Datum uitspraak:
06 december 2010
Oordeel:
deels gegrond
Maatregel:
berisping
Status:
bevestigd, CBb 19 februari 2013, AWB 11/47
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2010:YH0119, Samenvatting CBb-uitspraak

De afluisteraar heeft begin vorig jaar - samen met een compagnon die geen accountant is - het accountantskantoor overgenomen van een andere AA. De koper en zijn compagnon zullen de aandelen volgens afspraak in drie termijnen betalen. Verder sluiten zij een lening van €100.000 bij de verkopende accountant.

In de overnameovereenkomst staat verder dat de verkoper nog drie jaar de directie blijft voeren van het kantoor.

De samenwerking tussen de oude eigenaar en de nieuwe eigenaren verloopt stroef. De oude eigenaar eist zijn geld op en vraagt het faillissement aan van de beheers-bv van de nieuwe eigenaren. Bij de rechtbank Den Bosch lopen hierover verschillende procedures.

De oude eigenaar dient eind juni een klacht in bij de Accountantskamer tegen de accountant die de zaak heeft overgenomen. Eén van de redenen is dat in de werkkamer van de oude eigenaar afluisterapparatuur verstopt zat achter een plafondtegel. De nieuwe eigenaar heeft bij de Accountantskamer gezegd dat hij van die apparatuur wist.

De Accountantskamer vindt dit "laten bespioneren van een medewerker van zijn kantoor" zo "onoprecht" en schadelijk voor de reputatie van het accountantsberoep dat het moet worden aangemerkt als een schending van de fundamentele beginselen van integriteit en professioneel gedrag.

De Accountantskamer berispt de afluisteraar hierom. Daarbij speelt mee dat deze ook heeft geprobeerd op bedrieglijke wijze onder een betalingsverplichting uit te komen door een onjuiste berekening van de omzet te maken. Bovendien heeft deze ten onrechte allerlei beschuldigingen geuit en onbevoegd een accountantsverklaring afgegeven.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.