Tuchtrecht

Meewerken aan faillissementsfraude niet aangetoond

Een voor bedrieglijke bankbreuk vervolgde bestuurder klaagt een samensteller aan wegens het verhullen van transacties en foutieve weergaven in de jaarrekening zonder die klacht te onderbouwen.

Accountantskamer

Zaaknummers:
14/12 Wtra AK
Datum uitspraak:
23 januari 2015
Oordeel:
ongegrond
Maatregel:
geen
Status:
bevestigd, CBb 12 april 2016, AWB 15/181
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2015:6, Samenvatting CBb-uitspraak

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Medio 2006 neemt een bv de inventaris en de goodwill over van een A Logistics. De directeur van de bv was tot die datum de directeur van A Logistics. Hij is ook penningmeester van de stichting die het betalingsverkeer van A Logistics afhandelt. A Logistics en de koper steggelen over de betaling van de overnamesom.

Een accountant-administratieconsulent stelt de jaarrekeningen 2006 en 2007 van de nieuwe eigenaar samen en geeft bij beide een samenstellingsverklaring af.

Begin 2007 wordt A Logistics failliet verklaard. De curator doet in oktober 2007 aangifte van bedrieglijke bankbreuk tegen de bestuurders van het bedrijf en de stichting.

Een financier en minderheidsaandeelhouder van A Logistics, die ook voorzitter is van de stichting, dient een klacht tegen de accountant in bij de Accountantskamer.

Klacht

De accountant heeft doelbewust meegewerkt aan het verhullen van bepaalde handelstransacties en feiten in de jaarrekening 2007 onjuist weergegeven.

Oordeel

De klacht is ongegrond.

De klager heeft niet duidelijk gemaakt:

  • welke handelstransacties zouden zijn verhuld;
  • hoe de accountant daaraan zou hebben meegewerkt;
  • hoe een en ander in de vergelijkende cijfers van 2006 in jaarrekening 2007 tot uiting zou zijn gebracht;
  • welke andere feiten in jaarrekening 2007 onjuist zouden zijn weergegeven;
  • dat de accountant bij het samenstellen van de jaarrekening 2007 iets twijfelachtigs had moeten opmerken of had moeten constateren dat de jaarrekening 2006 een fundamentele fout bevatte die hersteld moest worden.

Met de aanduiding ‘01-07 t/m 31-12-2006’ boven de winst- en verliesrekening en de toelichting heeft de accountant tot uitdrukking willen brengen dat de activiteiten van de vennootschap waren begonnen op 1 juli 2006, de overnamedatum. Weliswaar ging van die aanduiding een onjuiste suggestie uit, maar dat is tuchtrechtelijk te licht om te zien als een fundamentele fout.

Maatregel

Geen.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.