Tuchtrecht

Verwijten aan curator Eurocommerce niet onderbouwd

Dga Ger Visser van Eurocommerce en zijn vrouw en kinderen hebben ook in hoger beroep niet kunnen aantonen dat de medecurator een scheve schaats heeft gereden. De registeraccountant heeft niets ongebruikelijks gedaan.

College van Beroep voor het bedrijfsleven

Zaaknummers:
AWB 16/794
Datum uitspraak:
22 november 2017
Oordeel:
beroep ongegrond / klacht ongegrond
Maatregel:
geen
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:CBB:2017:270

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Projectontwikkelaar annex vastgoedconcern Eurocommerce gaat failliet. De rechter-commissaris benoemt in 2012 twee advocaten en een registeraccountant tot curator. In september 2012 komen zij met hun eerste faillissementsverslag. In november wordt de oprichter en grootaandeelhouder Ger Visser failliet verklaard.

Het Openbaar Ministerie vervolgt Visser en zijn zoon wegens faillissementsfraude. De twee worden eind 2016 tot drieënhalf jaar respectievelijk één jaar cel veroordeeld. Op dat moment is de inschrijving al doorgehaald van de registeraccountant die de jaarrekeningen over 2008, 2009 en 2010 van Eurocommerce goedkeurde.

Visser, zijn vrouw en zijn twee kinderen dienen een klacht in tegen de accountant die tot medecurator is benoemd. Volgens hen heeft de accountant de benoeming tot curator ten onrechte aanvaard, omdat:

  • hij te weinig ervaring heeft;
  • er belangenconflicten waren tussen Eurocommerce en het kantoor waaraan de accountant destijds was verbonden en waarmee de projectontwikkelaar een huurconflict had;
  • er een belangenconflict was met Rabobank, waarvoor de accountant activiteiten had ontplooid en waarbij hij een hypotheek heeft.

Verder zou de accountant:

  • zich bij het aanvaarden van de benoeming tot curator louter hebben laten leiden door zijn eigen financiële belangen;
  • als curator alleen de belangen van Rabobank hebben gediend;
  • hebben gejokt in de faillissementsverslagen;
  • in gerechtelijke procedures onwaarheden hebben verteld;
  • fouten hebben gemaakt toen hij als curator de jaarrekening 2011 van Eurocommerce opmaakte;
  • ten onrechte hebben geweigerd een goedkeurende verklaring te verstrekken bij die jaarrekening.

De Accountantskamer verklaart de klacht niet-ontvankelijk c.q. ongegrond. Visser c.s. gaan hiertegen in beroep.

Beroepsgronden

De Accountantskamer heeft de klacht ten onrechte niet-ontvankelijk cq. ongegrond verklaard.

Oordeel

Het beroep is ongegrond.

Beroepsmatig handelen

Volgens artikel 42 lid 1 van de Wet op het accountantsberoep (en voorheen artikel 33 lid 1 van de Wet op de registeraccountants) is de accountant bij de uitoefening van zijn beroep onderworpen aan tuchtrechtspraak. De uitoefening van de taak van bewindvoerder of curator valt daar ook onder. Als een accountant tot curator wordt benoemd, is dat namelijk juist vanwege zijn deskundigheid. De accountant valt als curator ook gewoon onder de definitie van ‘externe accountant’ uit artikel 1 van de Wet toezicht accountantsorganisaties. Hij is niet pas tuchtrechtrechtelijk aanspreekbaar wanneer hij zich als curator zo misdraagt dat dit het vertrouwen in het accountantsberoep schaadt.

Niet-ontvankelijkheid
De Accountantskamer heeft de te laat ingediende klachten terecht niet-ontvankelijk verklaard. Visser c.s. hebben in hoger beroep niet voldoende onderbouwd waarom de Accountantskamer ernaast zou zitten.

Ongegrondheid klachten

Visser c.s. hebben in hoger beroep ook niet voldoende onderbouwd waarom de Accountantskamer de rest van de klacht gegrond had moeten verklaren.

Dat de curator alleen de belangen van Rabobank heeft gediend, is onzin en niet onderbouwd. Het is namelijk volstrekt gebruikelijk om in faillissementen als deze een boedelkrediet overeen te komen met de banken die als crediteur in het faillissement betrokken zijn. Bezwaren hiertegen hadden Visser c.s. moeten maken bij de rechter-commissaris. De tuchtrechter kan hier slechts een marginaal oordeel over vellen.

Ook hebben Visser c.s. niet aangetoond dat de accountant/curator heeft gejokt in de faillissementsverslagen of de rechtbank dan wel het gerechtshof op het verkeerde been heeft gezet. De accountant heeft niet de jaarrekening 2011 van Eurocommerce opgesteld. De andere verwijten aan het adres van de accountant/curator zijn evenmin gesubstantieerd. De Accountantskamer heeft de klacht, voor zover die ontvankelijk is, dus terecht ongegrond verklaard.

Maatregel

Geen.

Annotatie Lex van Almelo

De wanhoopsklacht van Vissers c.s. raakt ook in hoger beroep kant noch wal. Het college bevestigt dat een accountant in zijn hoedanigheid van curator beroepsmatig handelt en gewoon onder het tuchtrecht valt.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.