Tuchtrecht

Stukken cliënt ten onrechte niet teruggegeven

Een accountant-administratieconsulent geeft er de brui aan als zijn rekeningen niet worden betaald. Hij weigert de voorraadlijsten van de cliënten terug te geven.

Accountantskamer

Zaaknummers:
16/1924 Wtra AK
Datum uitspraak:
23 juni 2017
Oordeel:
deels gegrond
Maatregel:
geen
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2017:39

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

Een accountant-administratieconsulent stelt voor een plantenhandel de jaarrekeningen samen, verzorgt de salarisadministratie en doet de belastingaangiften. Een echtpaar drijft de onderneming in een maatschap en een vennootschap onder firma. De accountant dringt voor het boekjaar 2010 aan op dezelfde zakelijke en realistische waardering van de voorraden als in 2011. Bovendien is een aantal grotere planten niet meegeteld.

In 2013 herinnert de accountant de cliënten er opnieuw aan dat zij nog enkele vragen moeten beantwoorden over de jaarcijfers over 2012 van de maatschap. Hij herinnert hen aan de financieringsovereenkomst met de bank, waarin staat dat de bank de cijfers uiterlijk op 1 april 2013 moet ontvangen en anders een renteopslag van 2 procent toepast bij het bankkrediet.

In juli 2013 wijst de accountant de cliënten er voor de derde keer op dat ze zijn nota’s niet hebben betaald. De ongeoorloofde betalingsachterstand is inmiddels opgelopen tot zeven maanden. Hij heeft daarom geen andere keuze dan de relatie te beëindigen en de werkzaamheden voor de maatschap per direct te staken. Op verzoek van de man stuurt hij de jaarrekeningen over 2010 tot en met 2012 en de belastingaangiften over 2010 en 2011 terug.

De cliënten willen echter ook de handgeschreven voorraadlijsten over 2011 en 2012 retour en dienen een klacht in bij de Accountantskamer.

Klacht

De accountant heeft:

  1. de handgeschreven voorraadlijst over 2011 onjuist verwerkt in de jaarrekening van de maatschap;
  2. de jaarrekening van de maatschap over 2012 zonder toestemming van klager aan de bank verstrekt;
  3. in de jaarrekening van de maatschap over 2011 ten onrechte een winst van twee ton gepresenteerd door een onjuiste voorraadwaardering;
  4. in de jaarrekening van de maatschap over 2012 ten onrechte een verlies van drie ton gepresenteerd als gevolg van een correctie die hij doorvoerde;
  5. ondanks herhaaldelijk verzoek van de man geweigerd de door hem verwerkte voorraadlijsten terug te sturen.

Oordeel

De klachtonderdelen 1 tot en met 3 zijn te laat ingediend en niet-ontvankelijk. Klachtonderdeel 4 is niet onderbouwd. Klachtonderdeel 5 is gegrond.

De advocaat van de cliënt heeft aan de gemachtigde van de accountant herhaaldelijk gevraagd de (gefaxte) voorraadlijsten te retourneren. De accountant heeft dit zonder meer geweigerd, terwijl hij kon vermoeden dat de cliënt er een zeker belang bij had omdat die niet meer beschikte over de originele stukken. De accountant heeft bij die stukken terecht geen beroep gedaan op een of ander retentierecht. De accountant heeft ook niet gevraagd waarom de cliënt om de stukken vroeg. Door de categorische weigering heeft de accountant in strijd gehandeld met het fundamentele beginsel van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid.

Maatregel

Het opleggen van een maatregel is niet nodig omdat het verzuim tuchtrechtelijk van gering belang is.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.