Van de Helpdesk

Verwerking latente belastingvordering in jaarrekening

Een besloten vennootschap heeft na enkele mindere jaren een compensabel verlies opgebouwd van € 150.000. Tot op heden is er geen latente belastingvordering (actieve latentie) opgenomen. Toch begin ik te twijfelen of deze alsnog opgenomen moet worden.

Categorie: externe verslaggeving
Onderwerp: verwerking latente belastingvordering in jaarrekening
Regelgeving: RJ 272 / RJk B15

Vraag

Een besloten vennootschap heeft na enkele mindere jaren een compensabel verlies opgebouwd van € 150.000. Tot op heden is er geen latente belastingvordering (actieve latentie) opgenomen. Toch begin ik te twijfelen of deze alsnog opgenomen moet worden. Hoe zijn de regels hiervoor en wordt deze latente belastingvordering ook opgenomen in een jaarrekening op fiscale grondslag?

Antwoord

Voor beschikbare voorwaartse verliescompensatie moet een latente belastingvordering worden opgenomen voor zover het waarschijnlijk is dat er voldoende fiscale winst beschikbaar zal zijn waarmee de verliezen kunnen worden gecompenseerd (RJ 272.311 en RJk B15.109). Om vast te stellen of het waarschijnlijk is dat er voldoende fiscale winst zal zijn, neemt u het volgende in aanmerking:

  • Hoe zijn deze verliezen ontstaan en in hoeverre zal deze situatie zo blijven? Waren dit incidentele verliezen of structurele?
  • Beoordeling van de gebeurtenissen na balansdatum; als op het moment dat de jaarrekening wordt opgesteld al blijkt dat in het nieuwe jaar reeds winsten worden gerealiseerd, zal de fiscale verrekening al op korte termijn plaatsvinden.
  • Heeft de vennootschap mogelijkheden tot verrekening? Als de vennootschap stille reserves heeft die door verkoop (buiten de fiscale eenheid) worden gerealiseerd, dan zal de latente belastingvordering opgenomen moeten worden.
  • Is het waarschijnlijk dat de vennootschap voldoende fiscale winst zal hebben om de verliezen binnen de gestelde termijnen te verrekenen?

Op iedere balansdatum moet de waarschijnlijkheid van realisatie worden ingeschat. Dit kan betekenen dat als het voor een gedeelte van het compensabel verlies waarschijnlijk is dat fiscale verrekening mogelijk is, er voor dat gedeelte een latente belastingvordering wordt opgenomen. Voor het gedeelte waar de mogelijkheid van verrekening niet waarschijnlijk is, wordt er geen vordering opgenomen.

In beginsel zal de latente belastingvordering onder de vlottende activa worden gepresenteerd. Mocht de termijn voor verrekening langer zijn dan één jaar, dan zal deze worden opgenomen onder de financiële vaste activa.

Als de vennootschap ervoor kiest de jaarrekening op fiscale grondslag op te stellen, dan zal er geen latente belastingvordering worden gepresenteerd (RJk D.3.1. 204).

Deze aflevering van 'Van de Helpdesk' is verzorgd door Auxilium.

Van de Helpdesk

Accountant.nl behandelt in de rubriek Van de Helpdesk vaktechnische vragen. Een deel van de vragen kwam binnen bij de digitale helpdesk van de NBA en is beantwoord door de NBA Helpdesk zelf. Andere vragen zijn aangeleverd en beantwoord door Auxilium, in samenspraak met de NBA Helpdesk.

 

Heeft u een vraag op vaktechnisch gebied? Meld deze bij de Helpdesk.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.