Opinie

'Totaal idioot'

'Bovenstaande titel is ontleend aan een uitspraak van minister Wouter Bos in de Tweede Kamer. Hij sprak over de provisies van tachtig procent die de DSB zou hebben berekend bij de verkoop van koopsompolissen.

Een uitspraak waar hij het nog lastig mee en door kan krijgen. Het NOS-journaal bracht gisteren een AFM-brief - wederom een smoking gun - naar buiten inzake een onderzoek naar provisies voor bemiddelaars en kredietbeschermers. De brief staat al sinds juni 2009 op de website van het ministerie, maar er is geen publiciteit over geweest. Uit de brief blijkt dat DSB niet de enige partij was die met dergelijke percentages heeft gewerkt.

Letterlijk staat het volgende genoteerd: "Uit de geïnventariseerde informatie is gebleken dat alle verzekeraars die kredietbeschermers (bij consumptief krediet) aanbieden (drie van de zes partijen) provisies uitbetalen aan de adviseur/bemiddelaar die in 2008 varieerden van 25% tot 86% van de koopsom. Het gros van de aan de adviseurs/bemiddelaars betaalde provisies ligt rond de 80% van de koopsom."

En: "Bij verzekeraars die woonlastenbeschermers (bij hypothecair krediet) aanbieden loopt de provisie die wordt betaald aan de adviseur/bemiddelaar op tot 71% van de koopsom. De gemiddelde provisie ligt rond de 42%. Hierbij moet worden opgemerkt dat de gemiddelde koopsom bij woonlastenbeschermers veelal hoger ligt dan bij kredietbeschermers (het verzekerde krediet is namelijk hoger)."

Vervolgens volgt een juridische uiteenzetting waarom het huidige wettelijke instrumentarium niet toereikend is om 'buitensporige provisies' adequaat aan te pakken.

Dan het tijdpad. De AFM-brief is gedateerd op 8 juni 2009. Het betreft een toelichting op een e-mail van de AFM aan het Ministerie van Financiën de dato 15 mei 2009, meer specifiek aan de Directie Financiële Markten.

Is het niet 'totaal idioot' dat het ministerie van Financiën reeds op 15 mei 2009 is geïnformeerd over de provisies en het probleem thans nog niet is opgelost?

Is het niet ‘totaal idioot' dat het ministerie van Financiën op 8 juni 2009 goed is geïnformeerd over het ontoereikende wettelijke instrumentarium en het probleem thans nog niet is opgelost?

Is het niet 'totaal idioot' dat minister Wouter Bos rond 1 oktober 2009 in de Tweede Kamer zegt dat provisies van 80% 'totaal idioot' zijn terwijl hij - althans zijn ministerie - dan al weet dat dergelijke 'buitensporige provisies' gemeengoed zijn, hij het aan had kunnen pakken maar het kennelijk nog niet goed geregeld heeft?

Is het niet het 'totaal idioot' van Wouter Bos dat hij de beeldvorming rond DSB nog negatiever heeft gemaakt dan deze al was?

Is het niet 'totaal idioot' dat het mede die - ook door Wouter Bos veroorzaakte - beeldvorming is die nu de ondergang van DSB, haar medewerkers en andere individuen kan betekenen?

Is de huidige situatie niet 'totaal idioot'?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.