Nieuws

Noodregeling voor DSB Bank

De rechtbank in Amsterdam heeft vanochtend de noodregeling van toepassing verklaard op de DSB Bank. Mr. R. Schimmelpenninck en J. Kuiper zijn benoemd tot bewindvoerders. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de noodregeling aangevraagd vanwege een grote uitstroom van liquiditeiten die het voortbestaan van DSB op korte termijn in gevaar bracht.

Daarnaast staat volgens DNB ook de solvabiliteit bij DSB onder grote druk. 

DNB en het ministerie van Financiën hebben samen geprobeerd DSB een doorstart te laten maken onder de hoede van een consortium van vijf banken: Rabo, ABN Amro, ING, Fortis en SNS. 

Dat mislukte vanwege de grote onzekerheid rond mogelijke claims op DSB vanwege overkreditering en gebrekkige zorgplicht en mogelijke verliezen op verstrekte kredieten. Volgens DNB waren daardoor de risico's te groot en bleek het aanvragen van de noodregeling onvermijdelijk. 

De bank raakte in opspraak vanwege de agressieve verkoopmethoden die de bank zou gebruiken en het te ruime kredietbeleid. Pieter Lakeman, die gedupeerde klanten van DSB vertegenwoordigd in de stichting Hypotheekleed, riep vorige week klanten van de bank op hun spaargeld weg te halen bij DSB. 

Rekeninghouders bij DSB kunnen voorlopig niet bij hun geld. In samenspraak met de banken zullen DSB-klanten die geen betaalrekening bij een andere bank hebben in versneld tempo een rekening bij een andere bank kunnen openen. 

De activering van het Depositogarantiestelsel zal naar verwachting van DNB op korte termijn plaatsvinden. Onder dit stelsel zijn tegoeden tot 100.000 euro per rekeninghouder gegarandeerd. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.