NBA Community Platform

Regiocommunity Oost: 'Wij willen halen en brengen'

Sinds de start van het Community Platform van de NBA in februari 2021 wordt er enthousiast gebouwd aan verschillende communities. Wat is er tot nog toe gerealiseerd? Een kijkje achter de schermen in een serie verhalen, te beginnen bij regiocommunity Oost.

Peter Steeman

De regiocommunity Oost bruist van de ideeën. Er zijn sinds de kickoff bijeenkomst op 21 maart al meerdere bedrijfsbezoeken en bijeenkomsten geweest en voor het najaar staan zestien verschillende bijeenkomsten gepland. Aldert Veenstra, partner bij Accoris Corporate Finance, heeft wel een verklaring voor die bliksemstart. "In Oost hadden we al ervaring met deze manier van communiceren. In 2014 begonnen we binnen de afdeling Oost met themagroepen. Er was een behoefte om collega-accountants te leren kennen, maar ook om mee te denken over het vak. De afdelingsvergaderingen boden daarvoor geen gelegenheid. We hebben verschillende themagroepen gehad over de beroepseed, maar ook over governance en micro-entiteiten. Ons uitgangspunt was: stel je kwetsbaar op. Wat hier besproken wordt, blijft in de groep. Het verschil met vroeger is dat we nu heel korte lijnen hebben naar het bureau van de NBA. Als we iets willen organiseren, is een telefoontje voldoende om support te krijgen."

NBACommunityPlatform_900x590.jpg

Om erachter te komen wat de verwachtingen van mensen zijn ten aanzien van de regiocommunity is eerst een enquête gehouden. Daar kwamen meer dan tweehonderd reacties op, aldus Veenstra. "Wat opvalt is dat accountants vooral willen praten over onderwerpen die op dat moment relevant voor hen zijn. De kick-off vond plaats op de Hoge Veluwe, waar we gingen wandelen met dertig mensen. Die eerste samenkomst leidde al direct tot meerdere initiatieven. Zo nodigde de cfo van Vreugdenhil Dairy Foods, Arie Santinge, ons uit voor een bedrijfsbezoek met als thema duurzaamheidsrapportage. Daar beleefden vijfentwintig leden een heel interactieve middag. En komend najaar staat er een bezoek aan het bedrijf Euro Sox gepland, met als onderwerp valutarisico's."

'Een eerste conclusie die we al kunnen trekken is dat je het kleinschalig moet houden.'

In een paar maanden is de regiocommunity Oost zo gegroeid naar bijna honderd leden, die regelmatig bijeenkomsten bezoeken. Veenstra: "We zien ook spontane uitbreidingen van mensen die zelf met ideeën komen om open tafelbijeenkomsten te organiseren. Binnenkort gaan we opnieuw naar De Hoge Veluwe om de bijeenkomsten te evalueren. Een eerste conclusie die we al kunnen trekken is dat je het kleinschalig moet houden. Bijeenkomsten met honderd mensen werken niet. Dan is er geen interactie. Wij willen halen en brengen."

Geanimeerd

De grootste uitdaging is om het succes te bestendigen, legt communitymanager Suzanne Vink uit. Ze helpt samen met Boukje Jansen vanuit de NBA de communities bij het opzetten van een netwerk en het organiseren van evenementen. "Dat start met het luisteren naar leden. Omdat we het contact aangaan met leden horen we vaak mooie uitspraken waar je in een vervolgtraject op kan inhaken. We werken de ideeën uit samen met de leden en zoeken een passende locatie. We merken dat mensen die aanwezig zijn bij een open tafelbijeenkomst vaak wel ideeën voor een thema of een bedrijfsbezoek hebben, maar ze hebben het druk met hun werk waardoor ze niet toe komen aan de uitwerking. Soms aarzelen ze en vragen zich af of het wel relevant is voor anderen."

Voor de communitymanagers staat of valt het succes van hun werk met persoonlijk contact, benadrukt Vink. "In Oost waren vijf accountants naar iedere bijeenkomst uit het lenteprogrogramma van de regiocommunity geweest. Die hebben we benaderd of ze het leuk vonden om mee te denken over het herfstprogramma. Na afloop van een vergadering van afdeling Oost ving ik een geanimeerd gesprek op tussen een paar vrouwelijke leden. Daar is een bijeenkomst over soft skills en een over IT-tools uit voortgekomen, die voor november en januari op de rol staan."

Netwerken

"Voor mij biedt dit een uitgelezen kans om te netwerken", aldus Wouter Ravensbergen, interim controller en accountant. "Ik ben zzp-er en verhuisd van het westen naar het oosten. In het verleden heb ik in grote organisaties gewerkt. Dan had je bijeenkomsten en uitjes. Zo’n regiocommunity doet eigenlijk hetzelfde.

'Uit mijn verleden bij de Young Profs weet ik dat een bijzondere locatie een extra trigger is.'

Het is handig om mensen te ontmoeten. We hebben al een aantal open tafelgesprekken georganiseerd. Het leuke van zo' n bijeenkomst is dat je er onverwachte dingen hoort."

Robotic process automation is een onderwerp dat tijdens een open tafelgesprek naar boven kwam, legt Ravensbergen uit. "Het idee kwam van Patrick Konniger. Hij dacht aan de Grolsch Veste als locatie. Vanwege mijn verleden als controller bij FC Twente werd ik gevraagd om de bijeenkomst op 9 september bij het stadion te organiseren. Het was een rondleiding gecombineerd met een kennisbijeenkomst over robotisering die we knowledge academy hebben gedoopt. Er komen nog meer van die kennisbijeenkomsten. Uit mijn verleden bij de Young Profs weet ik dat een bijzondere locatie een extra trigger is. Die moet je goed hebben. En natuurlijk moet het onderwerp kloppen. De bijeenkomt was een succes. De response was boven verwachting. Binnen een paar dagen zat het vol."

Kolfje

Interesse in collega's die in een ander vakgebied werkzaam zijn is voor Jan Roodnat, auditmanager bij de Auditdienst Rijk, de belangrijkste drijfveer om actief te zijn binnen de regiocommunity. "Met zeshonderd collega's heb ik geen gebrek aan sparringpartners, maar dat gaat vooral over vaktechniek. Tijdens een van de bijeenkomsten hoorde ik een accountant tijdens het diner vertellen over een klant van hem; een kleine ondernemer die slachtoffer was van de toeslagenaffaire. Wij hebben binnen de ADR rapporten geschreven over aspecten van de toeslagenaffaire. Op zo'n moment hoor je weer eens welke impact dat heeft op mensen. Blauwe enveloppen worden niet meer geopend, maar trillend op een stapel gelegd. Als accountant denk je: een verzoek om aanvullende gegevens, daar reageer je toch gewoon op? Het is goed om ook via deze weg voeling te houden met de menselijke kant."

Community Platform

Sinds februari 2021 kunnen leden van de NBA zich ook met elkaar verbinden op het NBA Community Platform. Een online platform, gericht op verbinding en het uitwisselen van kennis en ervaring. De NBA geeft met het platform invulling aan de nieuwe governance van de NBA, waarover de Algemene Ledenvergadering in december 2020 heeft besloten.

Inmiddels telt het platform verschillende communities en zijn er zo'n tweeduizend leden actief. Ook gasten zijn welkom. Meer informatie is beschikbaar via nba.nl/communities.

Zelf organiseerde Roodnat een bedrijfsbezoek aan Domeinen Roerende Zaken. Een ervaring waar hij met plezier op terug kijkt. "De overheid heeft veel interessante bedrijven. Wat dit bezoek extra boeiend maakte, is dat er een casus werd gepresenteerd over een vraagstuk dat bij Domeinen actueel is en waarop deelnemers konden reflecteren. Goederen die door de politie in beslag zijn genomen worden door Domeinen Roerende Zaken verkocht. Het geld gaat terug naar het ministerie. De casus focuste op de vraag hoe je de waardeverantwoording het beste kan invullen. Dat leverde een levendige discussie op. Goederenbeweging en verantwoording, dat is een kolfje naar de hand van de accountant."

 

Peter Steeman is tekstschrijver en eigenaar van bureau Tweetekst.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.