NBA Community

Community Young Profs: 'In een andere setting sta je open voor nieuwe inzichten'

Sinds begin 2021 wordt enthousiast gebouwd aan de verschillende NBA-communities. In een serie verhalen wordt stilgestaan bij wat er tot nu toe is gerealiseerd. Als slot van deze reeks een kijkje achter de schermen bij de Community Young Profs.

Peter Steeman

"De community-gedachte past heel mooi in de filosofie van de young profs", vindt Adrian Egas, sinds dit jaar senior accountant bij 216. Als adviescommissie van de NBA spelen young profs al sinds 2005 een actieve rol in het leveren van bijdragen aan de ontwikkeling van het vak. Zelf was hij vier jaar voorzitter van NBA Young Profs. "Je kan zeggen dat het zaadje voor de community al was geplant. We hadden een eigen achterban, een groep van vijftig actieve leden met de naam Collective Development en voerden iedere twee jaar een onderzoek uit waarin we young profs naar hun mening vroegen. Met de community trekken we het breder. Het zorgt voor meer onderling contact tussen de young profs."

NBACommunity_900x590.jpg

Een van de belangrijke conclusies die je nu al kan trekken, is hoe belangrijk een fysiek evenement is, aldus Egas. "Als je verbinding en verdieping wil realiseren, moeten mensen elkaar zien.

'Als je verbinding en verdieping wil realiseren, moeten mensen elkaar zien.'

Dat bewees het Happy@Work-festival dat vorig jaar augustus plaatsvond. Het idee voor een festival was er al voor er sprake was van een community, maar door corona konden we het plan niet uitvoeren. Het voordeel van die vertraging was dat we het nu konden organiseren als community event. Het voldeed in alle opzichten aan de verwachtingen. De workshops waren origineel. De locatie was een voormalige fabriek. Ook dat is belangrijk. Als accountant zit je iedere dag op kantoor. Juist in een andere setting sta je open voor nieuwe inzichten."

Taboe

Jordy Rijsdijk, kantoorleider bij WEA Deltaland Accountants & Adviseurs, is ruim een halfjaar actief betrokken bij de community. "Je merkt dat binnen de community de intrinsiek gemotiveerde leden actief zijn. Iedereen zit in dezelfde levensfase en bevindt zich in dezelfde managementlaag. Je wordt opgeleid, maar leidt zelf ook op. Voor mij zijn het echt de soft en hard skills die ik zoek, met name als het gaat om management en leiderschap. Wanneer je voor het eerst teamleider wordt, ben je verantwoordelijk voor de planning van collega's. Maar hoe je die rol invult, leer je niet tijdens je opleiding. Ik zie de community als een verlengstuk van mijn opleiding. Sommige vragen stel je niet zo makkelijk binnen je eigen kantoor. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een slecht functionerende collega? Soms zit er ook een rem op het stellen van vragen, omdat je bang bent dat je daardoor als minder professioneel wordt gevonden; ook al is die vrees negen van de tien keer ongegrond."

'Ik zie de community als een verlengstuk van mijn opleiding.'

Rijsdijk probeert de community te laten groeien met het plaatsen van relevante content en door mensen te werven. "Zo wil ik binnen WEA een young profs community opzetten. Ook lijkt het mij leuk om een praatje te houden op een hogeschool, zodat je mensen enthousiast maakt voor het vak. Dat is ook een doel van young profs. Vorig jaar zomer was ik als ambassadeur aanwezig op het Happy@Work-festival. Tijdens die dag droeg iedere ambassadeur een lintje, zodat je herkenbaar was, en haakte je aan bij gesprekken. Ik probeer vooral te verbinden. Als je drie mensen voor je ziet en drie mensen achter je, breng je die in contact met elkaar. Het is niet zo dat je het gesprek vervolgens op gang moet brengen. Accountants hebben misschien de naam om introvert te zijn, maar daar merk je tijdens zo'n evenement niets van. Happy@Work was een groot succes. Daarvan word ik wel blij."

Geen grijze muizen

Ook Jan-Pieter Bos, assistent-accountant bij Hak + Baak Accountants, ziet grote voordelen in het hebben van een community.

'Op een platform kun je met vakgenoten, die in dezelfde situatie zitten, dilemma's delen.'

Bij de young profs wordt die ondersteund via LinkedIn. "Het maakt veel meer interactie mogelijk en past in de social media-wereld zoals we die nu kennen. Ik werk bij een klein kantoor met vijftig medewerkers, waar ik de enige trainee ben. Op een platform kun je met vakgenoten, die in dezelfde situatie zitten, dilemma's delen. Bijvoorbeeld over problemen waar je in de opleiding tegenaan loopt. Voor de praktijkopleiding AA MKB moet je assurance-uren maken, maar hoe los je dat op als je kantoor geen assurance-opdrachten doet? Van medestudenten hoor ik dat ze daarmee worstelen. Daarover kan je binnen de community nadenken. Je kan laten zien hoe je het binnen je eigen kantoor hebt opgelost."

NBA Community Young Profs

De NBA Community Young Profs maakt als platform gebruik van een eigen pagina op LinkedIn, van en voor 'jonge accountants en accountant-trainees'. Inmiddels heeft de community daar ruim achthonderd volgers. Meer informatie is ook beschikbaar via nba.nl/nbayoungprofs.

Over zijn eigen inzet voor de Community Young Profs hoeft Jan-Pieter niet lang na te denken. "Ik wil het vak en de praktijkopleiding AA MKB graag vooruithelpen en meedenken over praktische oplossingen voor trainees. We zitten nu nog in de opstartfase. Het opbouwen van een community kost tijd. Je bent zo drie jaar verder. Gelukkig beschikken de meeste young profs over een lange adem. Je moet wel, aangezien je zeven jaar over de opleiding doet. Als je leest wat young profs over hun vak zeggen, valt op hoe trots ze zijn op het vak. Ook tijdens fysieke bijeenkomsten zoals het Happy@Work-festival merk je dat iedereen enthousiast en gepassioneerd is. Accountants zijn geen grijze muizen. Daarom moet de community niet alleen een klankbord zijn waar je dilemma's deelt, maar ook plezier uitstralen. Werkplezier is de motor van ons beroep."

In deze reeks over de NBA-communities verschenen eerder artikelen over de Regiocommunity Oost, de Regiocommunity Centrum, de Community Women Leadership en de Compliance Community. Meer informatie is te vinden via nba.nl/communities

Peter Steeman is tekstschrijver en eigenaar van bureau Tweetekst.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.