Clawback

Alleen KPMG kan clawback inzetten tegen examenfraude

Van de big four is alleen KPMG in staat de clawbackregeling voor examenfraude in te zetten. PwC, EY en Deloitte hebben hun clawback beperkt tot een sanctie voor het afgeven van een onterechte controleverklaring. Dat blijkt uit een rondgang onder deze kantoren.

Wilbert Geijtenbeek

Recent ontdekte Accountancy Vanmorgen na het lezen van het meest recente transparantieverslag dat KPMG geld heeft ingevorderd van de bij examenfraude betrokken equitypartners. De clawbackregeling van het kantoor maakt het voor KPMG mogelijk om bij equitypartners - van zowel de assurancepraktijk als de advisory - een deel van hun bezoldiging in te vorderen.

Klauw van roofvogel

Sanctie op 'aantoonbaar verwijtbaar gedrag'

De clawbackregeling is een van de 53 maatregelen uit het rapport 'In het publiek belang' die de Werkgroep Toekomst Accountancy in 2014 publiceerde. Bij de invoering van de maatregel in boekjaar 2014-2015 koos KPMG onder toenmalig bestuursvoorzitter Jan Hommen voor een mechanisme waarbij de winstdeling van partners in zes jaar tijd werd afgeroomd, tot een voljaars winstdeling in een potje was bijeen gespaard. Zou blijken dat de bewuste partner 'aantoonbaar verwijtbaar gedrag' had begaan, dan kon KPMG uit dat spaarpotje een greep nemen.

Transparantieverslag KPMG

Bron: Transparantieverslag KPMG 2017-2018

Met die brede formulering heeft KPMG als enige kantoor met een oob-vergunning een instrument in handen dat het kan toepassen bij de aanpak van de examenfraude. Eerder pleitten de onlangs aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp gepromoveerde Tjibbe Bosman en hoogleraar-columnist Marcel Pheijffer voor de inzet van de clawbackmaatregel bij de aanpak van examenfraude.

Geen clawback toegepast bij PwC en EY

Uit een rondgang van Accountant.nl blijkt echter dat andere big-fourkantoren de maatregel niet voor dat doel toepassen. PwC, EY en Deloitte hebben hun maatregel beperkt tot de auditpartners en de toepassingsmogelijkheden ervan beduidend nauwer geformuleerd dan KPMG.

'PwC, EY en Deloitte hebben hun maatregel beperkt tot de auditpartners en de toepassingsmogelijkheden ervan beduidend nauwer geformuleerd dan KPMG.' 

De formulering van de clawbackregeling bij PwC bijvoorbeeld is beperkt tot de afgifte van een onterechte controleverklaring: "When an external auditor issues an incorrect opinion for which the auditor is culpable and which has resulted in societal damage, part or all of the deferred remuneration is withheld from the partner and invested in measures to improve quality in PwC NL", aldus het meest recente transparantieverslag van PwC Nederland. De raad van commissarissen heeft de bevoegdheid tot een invordering over te gaan. Sinds de invoering van de clawbackregeling in boekjaar 2015-2016 heeft PwC de maatregel nog geen enkele keer toegepast, zo valt te lezen in de jaarberichten van het kantoor.

Ook EY laat bij monde van een woordvoerder weten dat de regeling sinds de invoering in 2016 tot dusver niet is toegepast. Daarbij bevestigt hij dat EY de clawback niet kan toepassen als sanctiemaatregel voor partners die schuldig worden bevonden aan examenfraude. "De clawbackregeling is voor een specifieke reden in het leven geroepen: verwijtbaar handelen in combinatie met het afgeven van een verkeerde verklaring."

Deloitte niet duidelijk over toepassen clawback

Bij Deloitte is de regeling eveneens beperkt tot door de betrokken auditpartner gemaakte fouten die leiden tot de afgifte van een onjuiste controleverklaring. Het meest recente transparantieverslag meldt: "If it becomes apparent, before the relevant expiration date under the claw-back scheme, that the auditor has made mistakes that are seriously culpable and that resulted in an incorrect opinion being issued on a statutory audit, and this in turn resulted in damage to society, the amount accrued under this clawback scheme is not allowed to be paid out and the relevant auditor will lose all or part of his/her entitlement to it."

Clawbackregeling

In het verbeterplan voor de sector 'In het publiek belang' uit september 2014, is de clawbackregeling te vinden als maatregel 3.5.

De regeling is hierin specifiek omschreven als sanctie voor foutief afgegeven controleverklaringen, zo blijkt uit de tekst: "Oob-accountantsorganisaties voeren een clawbackregeling in met een looptijd van zes jaar (de maximale termijn voor het starten van procedures bij de Accountantskamer) waarbij de openbaar accountant een bedrag ineens inlegt of in zes jaren opbouwt via reservering uit winstrechten. Het bedrag dat onder de regeling valt loopt in deze zes jaren op tot één gemiddeld jaarinkomen dat is genoten over de meest recente zesjaars periode. Indien voor het verstrijken van die periode blijkt dat verwijtbaar handelen van de accountant heeft geleid tot het afgeven van een verkeerde verklaring waaruit maatschappelijke schade is ontstaan, dan wordt het bedrag dat onder deze regeling valt niet uitbetaald, maar verliest de accountant zijn aanspraak op dit winstrecht geheel of gedeeltelijk."

Deloitte maakt in zijn transparantieverslagen geen melding over eventuele toepassing van de clawbackmaatregel. Een woordvoerder wil niet ingaan op de vraag of de maatregel sinds de invoering reeds is toegepast - bijvoorbeeld in het geval van de door een Nederlandse partner foutief afgegeven en nadien ingetrokken controleverklaring over boekjaar 2016 aan de Zuid-Afrikaanse onderneming Steinhoff.

Wilbert Geijtenbeek is adjunct-hoofdredacteur van Accountant.nl. Hij is als financieel-economisch onderzoeksjournalist gespecialiseerd in de accountancy. Wilbert duikt graag in financiƫle publicaties van ondernemingen, onderzoekt opvallende passages uit de stukken, zoekt uit hoe het zit en licht dat toe in zijn bijdragen. Tips over opvallende jaarrekeningen of andere financiƫle publicaties ontvangt hij graag in de vorm van een DM via zijn LinkedIn-pagina.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.