Einde van deze rubriek
Arnout van Kempen besluit met aflevering 112 voorlopig zijn reeks van wekelijkse bijdragen over 'rommelen in een digitale wereld': het zelf leren programmeren, verkennen van verschillende programmeertalen en het delen van die ervaringen.
Ik heb in de afgelopen 111 delen van #klooienmetcomputers een veelheid aan vrij nerdy onderwerpen behandeld. Het was voor mijzelf een ontdekkingstocht waaraan ik veel plezier had en waarvan ik hoop dat tenminste een paar lezers het ook op enige manier interessant vonden. Ik schreef niet iedere week, soms zelfs maanden niets en dan weer vijf of zes stukjes in een zaterdagnacht. Het gevolg is dat de stukjes niet altijd netjes gelijk liepen met waarmee ik zelf bezig was. Maar over het algemeen heeft deze rubriek toch een vrij aardig inkijkje gegeven in wat ik zelf aan het leren was.
Toen ik elf jaar was ging ik naar een middelbare school die, heel bijzonder toen, een computerclub had met tien TRS-80 computers. Thuis kocht ik in diezelfde tijd een ZX-81 en met die twee computers begon mijn kennismaking met BASIC en met Z80 assembly. Tijdens mijn opleiding leerde ik de 8086 kennen, programmeren in C, dBase IV en SQL. Het internet begon de eerste voorzichtige stapjes in Nederland en IBM regeerde met de AS/400 het bedrijfsleven. Daarna volgde ik de RA-opleiding en dwaalde ik snel af van programmeren. Ook nadat ik IT-auditor werd, kwam het programmeren niet terug. Pas heel veel later deed ik een poging Python te leren en dat was geen succes. Wel begon ik voor het tijdschrift De Accountant te schrijven over ICT-gerelateerde onderwerpen en van daaruit ontstond langzaam maar zeker deze online rubriek. Het was Marc Schweppe die me de ruimte gaf om te schrijven zonder me druk te maken of er meer dan drie lezers zouden zijn en die me juist stimuleerde de nerd-grens over te gaan.
Dankzij deze rubriek ben ik mijn kennis van C gaan hernieuwen, heb ik Linux en Rust geleerd en met een klein tussenstapje naar COBOL, uiteindelijk ook ARM64 assembly. Mijn plezier in programmeren is er mee teruggekomen en alleen al daarvoor ben ik Marc, en die wellicht drie lezers 😉, dankbaar.
Een programmeertaal is voor mij niet primair een hulpmiddel om een probleem op te lossen, maar een uitdrukkingsvorm, poëtisch zelfs, die in zichzelf schoonheid heeft. Dat zal voor de meeste mensen wellicht wat geschift klinken en dat is waarschijnlijk ook terecht. Maar dat is wel wat het voor mij is. En ik was heel blij iets van die liefde voor de talen hier te hebben kunnen delen.
Dat neemt niet weg dat het hier stopt. Nogal abrupt na de vorige aflevering, dat snap ik. Maar omstandigheden die ik hier niet wil bespreken, maken dat ik mijn prioriteiten anders moet leggen. Ik neem dus afscheid en hoop dat ik iemand heb mogen inspireren met deze rubriek, maar in ieder geval mezelf.
Wie zelf wil klooien met computers kan dat bijvoorbeeld doen via GitHub, door het aanmaken van een account op github.com. De activiteiten van Arnout van Kempen zijn daar te vinden via Abmvk/kmc. Lezers zijn vrij te gebruiken wat ze willen en om zelf zaken toe te voegen of aan te passen.
Gerelateerd

Variabele input
Arnout van Kempen over rommelen in een digitale wereld.

Modulair bouwen
Arnout van Kempen over rommelen in een digitale wereld.

Tools voor debugging
Arnout van Kempen over rommelen in een digitale wereld.

Een echt project!
Arnout van Kempen over rommelen in een digitale wereld.

Een eerste toepassing
Arnout van Kempen over rommelen in een digitale wereld.