Marc Schweppe

Bij de start van 2020 krijgt deze website een nieuwe jas. Naast een andere opzet van de homepage is met name de inrichting van het debat iets anders dan voorheen.

Discussie Column

Nieuw decennium, vernieuwde website

Time flies. Bij de start van dit nieuwe decennium bestaat Accountant.nl alweer ruim twaalf jaar. In die jaren heeft de site zich gemanifesteerd als gezaghebbend platform voor nieuws, achtergronden en debat van, voor en over accountants en financials. 2019 was opnieuw goed voor een bezoekersrecord, met ruim 4,5 miljoen pageviews.

In de turbulente omgeving waarin het accountantsberoep opereert is stilstand achteruitgang. Eens in de paar jaar wordt deze website daarom op nieuwe leest geschoeid. Voor het laatst was dat medio 2016. Toen was dat vooral een optische operatie. Dit keer zijn de veranderingen ook inhoudelijk, met name waar het gaat om de opzet van de discussie op de site.

Sinds de start in 2007 heeft het debat op Accountant.nl in hoge mate bijgedragen aan de gedachtenvorming binnen het beroep. Het is nog altijd redelijk bijzonder en sterk dat een beroepsgroep op deze manier een open debat durft te voeren. Tegelijk doet het soms pijn en krijgt de site het verwijt met name via de opinierubriek aan ‘zelfkastijding’ te doen. Ook lijkt sprake van enige ‘verzuring’ van de discussie.

Daarom is het goed om bij de vernieuwing van deze site ook de rol als platform voor discussie iets anders in te richten. Een plan daarvoor is al in het voorjaar van 2019 gedeeld met het bestuur van de NBA. In de tweede helft van 2019 zijn we als redactie samen met onze webbouwer gestart met de technische vertaling. Dat viel in de praktijk niet mee, dus schoof de lanceerdatum een paar keer op, tot de techniek half december het groene licht gaf. Toen was de start van het nieuwe decennium dichtbij genoeg om een passend moment te bieden voor de omschakeling naar dit vernieuwde platform.

Eerste verandering: de subtitel van de website. Voorheen las u daar “NBA-platform voor nieuws, achtergrond en debat”, nu staat er “NBA-platform voor accountants en financials”. Dat zegt iets meer op wie wij ons richten met onze inspanningen. Bieden we dan geen nieuws, achtergronden en debat meer? Zeker wel! Maar de nieuwe subtitel geeft beter aan dat we ook graag lezers aan ons binden die zichzelf niet per se als accountant omschrijven.

De nieuwe homepage van de site is wat minder rigide ingericht dan voorheen. Geen strenge scheiding meer tussen nieuws, artikelen, columns en opinies; zulke bijdragen staan nu door elkaar heen. Het nieuwste bovenaan, ook als dat een artikel of column is. Want soms vroeg een mooi verhaal wel flink wat scrollen voor u het tegenkwam. Wie al het nieuws bij elkaar wil zien, kan makkelijk kiezen voor de nieuwsbutton bovenaan, net als bij de andere soorten content.

Dan het discussiedeel. Ooit begon Accountant.nl met een aantal vaste columnisten, die regelmatig hun visie deelden met de lezers. In de loop der jaren werd ons platform steeds meer een open podium voor opinies van veel verschillende auteurs. Tegelijk werd en wordt het debat in de reactiekolommen ernaast maar door een klein aantal reageerders gevoerd. In de nieuwe opzet keren we terug naar de oorsprong, met een groep vaste columnisten die met enige regelmaat publiceren. Daarop kan overigens nog altijd worden gereageerd; met respect voor de spelregels graag. 

Daarnaast is er de mogelijkheid om een (korte) ‘opinie’ in te sturen. Daar kan niet op worden gereageerd, net zo min als op nieuwsberichten. Plaatsing van zulke ingezonden opinies is ter beoordeling aan de redactie. Ook op nieuwsberichten kan dus vanaf nu niet meer worden gereageerd, anders dan door het insturen van zo’n korte opinie. Ongetwijfeld teleurstellend voor een klein aantal vaste reageerders, maar wat ons betreft een goede keuze. Mogelijk biedt het ons wat meer ‘lucht’ in onze nieuwsvoorziening.

Onder de noemer ‘Debat’ vindt u daarnaast weergaven van discussiebijeenkomsten, seminars, rondetafelsessies en andere vormen van discussie waar we als redactie aandacht aan geven.

Dan de ‘rode en groene duimpjes’. Een aantal jaren geleden geïntroduceerd om niet-reageerders toch een mogelijkheid te bieden om hun mening bij een verhaal te geven. Regelmatig bekritiseerd, soms twijfelachtig qua betrouwbaarheid en af en toe bijdragend aan de zuurgraad van deze site, zo was ons oordeel bij het plannen van de nieuwe editie. Dus komen ze vanaf nu te vervallen.

Er wijzigt meer. De wat al te brede keuze voor ‘Artikelen’ is nu opgedeeld in ‘Achtergrond’ en ‘Vaktechniek’. Onder dat laatste vallen ook de vertrouwde vaktechnische thema’s als arbeidsrecht, pensioenen en statistical auditing. De button ‘Carrière’ is vervangen door ‘In & Uit’. De ‘Thema’s’ heten voortaan ‘Dossiers’. Er is een aparte button ‘Tip de redactie’ onderaan de homepage, want we zijn altijd benieuwd naar nieuws. En in het blokje ‘Lezenswaardig’ verwijzen we naar interessant nieuws op andere media.

Ten slotte: om onze relatie met de NBA zichtbaarder te maken, vindt u bovenaan de homepage een oranje blokje ‘Actueel op nba.nl’. Dat verwijst naar onze zusterwebsite, die alle need to know-informatie van de beroepsorganisatie biedt. Accountant.nl is immers de nieuws- en debatsite van de NBA. En daar schamen we ons niet voor.

Ik wens u alle goeds in dit nieuwe jaar; het eerste van een nieuw decennium, dat hopelijk prachtig wordt. Voor het accountantsberoep en daarmee ook voor ons.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.