Marcel Pheijffer

Voor een beroep dat aan kritiek onderhevig is, biedt het coronavirus een uitgelezen kans om zichzelf te bewijzen, aldus Marcel Pheijffer.

Discussie Column

Accountants: zet hem op!

Ik schreef het al in het FD: het coronavirus is een kans op eerherstel voor het accountantsberoep. Juist nu kunnen en moeten vakgenoten - in al hun functies - hun relevantie en toegevoegde waarde laten zien. Zowel voor cliënten als voor andere belanghebbenden in het maatschappelijk verkeer.

Cliënten en werkgevers die met acute problematiek te maken kunnen krijgen: leveranciers die niet meer kunnen leveren, stagnerende of terugvallende omzet door afname van producten en diensten, zieke medewerkers of inzakkende productiviteit door thuiswerken en verminderende communicatie.

Op financieel gebied kan liquiditeitsgebrek ontstaan waardoor bedrijven niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Met banken en overheidsdiensten kan overleg noodzakelijk zijn over aanpassing van financieringsafspraken, het doen van beroep op steunmaatregelen of het uitstellen van fiscale aangiften en het betalen van belasting.

Cliënten en werkgevers met verantwoordelijkheid voor en zorgen over medewerkers. Met juridische vragen over het noodgedwongen aanvragen van surseance van betaling of zelfs een faillissement. Of juist cliënten die mogelijkheden en kansen zien om extra investeringen te doen en geld te verdienen met nieuwe activiteiten.

We zitten al met al in een situatie waarin andere dimensies aan het begrip disruptie worden toegevoegd. Een situatie die van velen inzet, creativiteit, souplesse en het tonen van vakmanschap vergt. Ook van accountants(organisaties). Het is nu aan hen te laten zien wat zij waard zijn. Zowel op de korte als de lange termijn.

Op de korte termijn zullen de opdrachtgevers van de accountant centraal staan en zal de meeste aandacht naar hen uitgaan. Op de langere termijn, als het stof is neergedaald en de rust is weergekeerd, zal - door toezichthouders en belanghebbenden - worden teruggekeken op de hectische periode waarin we nu verkeren. Dan volgt niet alleen de beoordeling of de accountant zijn of haar cliënten goed heeft bediend, maar komt ook (weer) de vraag aan de orde of de accountant voldoende oog heeft gehad voor andere belanghebbenden in het maatschappelijk verkeer.

Financiers, investeerders en aandeelhouders hebben juist nu behoefte aan een goed inzicht in risico's en beheersingsmaatregelen. Op maat gesneden, zonder clichés, standaardteksten over risico's, langetermijnperspectieven en de toetsing (dis)continuïteit. Juist nu - midden in het cijferseizoen - gaat het erom met recht en rede zekerheid toe te voegen aan financiële en niet-financiële informatie.

Juist nu het accountantsberoep ook zelf in het oog van een storm staat, is dit een uitgelezen kans om zich te bewijzen. Beste collega's: zet hem op. Maak van deze crisis a blessing in disguise.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.