John Weerdenburg

Een overstap naar een jaarrekening op fiscale grondslag is voor kleine rechtspersonen het overwegen waard, meent John Weerdenburg.

Discussie Column

Kleine rechtspersoon - dan jaarrekening op fiscale grondslag!

Kleine rechtspersonen (criteria hiervoor bepaald in artikel 2: 396 lid 1 BW) hebben de mogelijkheid om bij het opstellen van de jaarrekening te kiezen voor de commerciële jaarrekening of voor de jaarrekening op fiscale grondslag. Als we deze keuze laten bepalen door de gebruikers (dga, banken en de Belastingdienst), dan zal er mijns inziens een voorkeur zijn voor laatstgenoemde grondslag.

Waardering onroerend goed

Laten we allereerst eens kijken naar de waardering van onroerend goed. Bij de waardering hiervan (zowel bij panden voor eigen gebruik als bij vastgoedbeleggingen) speelt de WOZ-waarde een belangrijke rol. Deze waarde is immers de fiscale bodemwaarde, die de minimale balanspositie weergeeft. Veel dga's zien deze waarde als de (emotionele) restwaarde; een minimale waarde die een pand vertegenwoordigt.  In een commerciële jaarrekening is dit niet mogelijk. De onderneming moet stug blijven afschrijven (rekenend houdend met een restwaarde), zelfs als de WOZ-waarde is bereikt. Hierdoor wordt de commerciële boekwaarde lager dan de WOZ-waarde, waardoor de bv voor dit verschil een actieve latente belastingvordering moet opnemen. Niet alleen de Belastingdienst hecht steeds meer belang aan de WOZ-waarde, maar ook banken doen dat. Het is dan ook geheel niet zonder reden dat banken de WOZ-waarde opvragen bij de (her)beoordeling van de kredietwaardigheid van een cliënt. Het bekende bancaire adagium luidt immers 'hoe minder risico, hoe beter'.

Geen (actieve en passieve) latenties

Een belangrijk voordeel voor de gebruiker van de jaarrekening op fiscale grondslag is dat er geen latenties (voor belastingen) voorkomen. Deze post roept in de praktijk altijd vragen op, omdat het geen acute schulden of vorderingen zijn. Veel gebruikers begrijpen dit ook niet goed. Om maar een voorbeeld te noemen: ik ken een situatie waarbij een bank toch zeker een verpanding wilde van een actieve latente belastingvordering (…).

Geamortiseerde kostprijs

In een commerciële jaarrekening moeten langlopende schulden worden gewaardeerd tegen de 'geamortiseerde kostprijs'. Een situatie die van toepassing is als er sprake is van agio, disagio of transactiekosten. Bij kleine rechtspersonen komt dit zelden voor. De schulden worden meestal tegen de nominale waarde opgenomen. Toch dient in de grondslagen deze tekst te worden opgenomen - en dat leidt vaak tot vragen. In een jaarrekening op fiscale grondslag speelt dit niet.

Efficiency lonkt

Menig commerciële jaarrekening is gelijk aan de jaarrekening op fiscale grondslag. Een overstap naar een jaarrekening op fiscale grondslag is dan ook het overwegen waard. Zeker als de commerciële grondslagen al dezelfde zijn als de fiscale grondslagen. Die overstap is mogelijk door middel van een stelselwijziging zonder aanpassing van de vergelijkende cijfers. Ten slotte mag niet onvermeld blijven dat er efficiencyvoordelen zijn te behalen bij de jaarrekening op fiscale grondslag. De cijfers van de samengestelde jaarrekening gaan immers ongewijzigd naar de andere (digitale) loketten van de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en de bank. En natuurlijk, er zijn ook situaties bekend waarin een jaarrekening op commerciële grondslagen wél de voorkeur geniet, zoals bij bedrijfsovernames met aanzienlijke goodwill. Maar bij het merendeel van de jaarrekeningen bij kleine rechtspersonen speelt dit gewoon niet. Dus …

Wat vindt u van deze column?

Reageer

John Weerdenburg AA is mede-oprichter van adviesorganisatie Auxilium Adviesgroep BV te Leusden.

Gerelateerd

6 reacties

Robert Flinterman

@Richard; uiteraard kun je met het oog op allerlei toekomstperspectieven hiermee een punt hebben. Maar dat kan ook met een incidenteel bijzonder onderzoek worden bereikt ervan uitgaande dat de klant een incidentele reden hiertoe heeft.

Richard Overweg

Ik heb het idee dat dit artikel te veel één kant van het plaatje belicht. Uiteraard moeten we efficiënt werken, maar dit is geen doel op zich. Zo is het bijvoorbeeld voor onderhanden projecten verplicht om tussentijds winst te nemen op basis van fiscale grondslagen (dit kan knellen met de economische werkelijkheid). Wat ook lastig is, is dat de fiscale regelgeving nogal eens slachtoffer is van incidentpolitiek dmv subsidies of andere eenmalige regelingen. Dit verbetert het inzicht op de lange termijn niet.

Ik trof ook nog een oud artikel aan met als titel Fiscale waarderings
grondslagen: eenvoud
verslaat inzicht:
https://www.accountant.nl/siteassets/accountant.nl/blad/2009-nr.-78/acc_2009_7-8_fiscale_waarderingsgrondslagen.pdf

Hans Arendshorst

Helemaal mee eens.
Nu nog NBA en RJ overtuigen dat dit de voorkeur heeft, de norm moet zijn.
Zoals hieronder beschreven gaan wij ook al onze klanten over zetten op fiscaal.

Frank Dörr

Je hebt natuurlijk gelijk. Wij hebben een paar jaar geleden alle cliënten (allemaal klein en micro) omgezet naar fiscaal. Niemand zit te wachten op interessante jaarrekening posten die alleen onze vakgenoten begrijpen. Eenvoud, efficiency, inzicht en minder kans op fouten.

Robert Flinterman

Eens! Bovendien verlaagt het zeer waarschijnlijk de kosten van het samenstellen van de jaarrekening.

Alexander Vissers

Heel verstandige column! De jaarrekening is geen doel op zich maar hoort in een behoefte te voorzien (staat ook in het IFRS conceptional framework) en die behoefte is voor het gros van de ondernemingen niet alleen kleine maar ook middelgrote te weten hoeveel belasting betaald moet worden en of er eventueel nog geld over is voor dividend. In de jaren 70 was het vooral de utopie van een economisch winstbegrip dat de boventoon voerde, ook in de VS en het VK. Vandaar dat wij in BW2 titel 9 nog altijd de actuele waarde hebben, een concept dat de VS al ca. 30 jaar geleden en de IASB 20 jaar geleden bij het oud vuil heeft neergezet.
Een jaarrekening op fiscale grondslag staat dichter bij transacties en geldstroom en dat is wat het gros van de gebruikers indien die er zijn interesseert. Hoe minder non cash items des te begrijpelijker en relevanter zoals John Weerdenburg terecht aangeeft voor de latente belastingen, de gemiddelde gebruiker verwacht te zien wat de echte belastingen zijn. De jaarrekening is te veel door en voor accountant geworden. En daar komt bij dat Nederland de richtlijn aan haar laars heeft gelapt en de RJ zich zonder enige wettelijke grondslag met de verslaggeving is gaan bemoeien. Dus een terugkeer naar fiscale grondslagen: graag! Duitsland heeft steeds voet bij stuk gehouden en is een blakend voorbeeld dat het hanteren van fiscale grondslagen geen probleem is. Waarom vasthouden aan een doctrine die al decennia geleden als dwaling is ontmaskerd? Waarom jaarrekeningen door een voor accountants?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.