Van de Helpdesk

Hoe wordt herinvesteringsreserve verwerkt bij een dochter- en een holdingvennootschap?

Een holdingvennootschap heeft een 100 procent belang in een dochtervennootschap. Beide stellen een jaarrekening op fiscale grondslag op. De holding waardeert de deelneming op de nettovermogenswaarde. De dochtervennootschap realiseert een boekwinst op een desinvestering van € 50.000 en vormt hiervoor een herinvesteringsreserve (HIR).

Categorie: externe verslaggeving
Onderwerp: jaarrekening fiscale grondslagen en HIR
Regelgeving: RJk D3.1  

Vraag a

Hoe wordt de vorming van een HIR verwerkt bij de dochtervennootschap en hoe bij de holdingvennootschap?

De dochtervennootschap investeert in het volgende boekjaar voor € 85.000 en wendt de HIR hiervoor aan. De dochtervennootschap beoordeelt of wordt voldaan aan de eisen voor de afboeking van de HIR zoals opgenomen in de wet.

Vraag b

Hoe wordt de afboeking van een HIR verwerkt bij de dochtervennootschap en hoe bij de holdingvennootschap?

Antwoord a

De dochtervennootschap verwerkt de boekwinst niet via de winst-en-verliesrekening maar rechtstreeks ten gunste van de HIR onder het eigen vermogen (RJk D.3.1.205). De HIR maakt onderdeel uit van het fiscale vermogen van de dochtervennootschap maar is geen wettelijke reserve als bedoeld in Titel 9 Boek 2 (RJk D3.1.304). De holdingvennootschap die de deelneming waardeert tegen de fiscaal geaccepteerde nettovermogenswaarde presenteert deze HIR als rechtstreekse vermogensmutatie van deelneming.

Antwoord b

De dochtervennootschap brengt de HIR in mindering op de verkrijgingsprijs van het vervangende bedrijfsmiddel. Dit moet in de toelichting worden vermeld, met het bedrag van de afboeking van die reserve (RJk D3.1.311).

De holdingvennootschap presenteert deze aanwending als rechtstreekse mutatie in het eigen vermogen van de deelneming.

Heeft u een vraag op vaktechnisch gebied? Meld deze bij de Helpdesk.

Accountant.nl behandelt in de rubriek Van de Helpdesk vaktechnische vragen. Een deel van de vragen kwam binnen bij de digitale helpdesk van de NBA en is beantwoord door de NBA Helpdesk zelf. Andere vragen zijn aangeleverd en beantwoord door Auxilium, in samenspraak met de NBA Helpdesk.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.