Busy Season Talks

Busy Season Talks: 'Als je niks doet, gaan jonge accountants hun baas nadoen'

Tijdens de BST-sessie van 18 oktober waren de twee Kwartiermakers toekomst accountancysector, Marlies de Vries en Chris Fonteijn, weer te gast. Zij spraken met hosts Mitchell de Caluwe en Tülay Dilsiz-Gedik onder meer over hun jongste voortgangsrapportage.

We moeten niet op de wereld wachten om te veranderen, dat kunnen we zelf, zo trapt Aleks Kayhan af, met zijn keus voor 'Waiting on the world' van John Mayor. Als het om verandering gaat zijn beide kwartiermakers 'voorzichtig positief', maar tegelijk roepen zij de sector op om meer te experimenteren met innovatie.

Cultuur blijft het belangrijkste thema in de komende tijd. Het blijft moeilijk om je in een hiërarchische organisatie tegen je leidinggevende uit te spreken, aldus Marlies de Vries. Dat blijkt uit de vele gesprekken van de kwartiermakers met groepen young profs van diverse kantoren. "Als je niks doet, gaan jonge mensen hun bazen nadoen", stelt Chris Fonteijn. "Als je als leiding tegenspraak niet aanmoedigt, gebeurt er niks." Het werken hieraan kan in kleine stappen, zo zegt Marlies, maar "het moet intrinsiek vanuit de mensen komen".

Volgens beide kwartiermakers is de toon aan de top binnen accountantskantoren veranderd en zien zij ook meer mondigheid binnen de young boards van de kantoren. Er wordt beter doorgevraagd op bepaalde thema's. Innovatie is nog wel een aandachtspunt, dat gaat nog niet snel genoeg. En om geen risico's te nemen richting de AFM wordt er soms dubbel werk gedaan en wordt een dossier naast digitaal ook nog op de "klassieke manier" ingevuld. Over zulke zaken is ook gesproken met de SRA en de community Accounttech. 

Overvol

Digitalisering helpt ook voor de aantrekkelijkheid van het beroep. Het vraagt nieuwe vaardigheden, maar zeker is wel dat de opleiding nu al "overvol" zit, aldus Marlies. "Er moet echt een rigoreus nieuw ontwerp voor worden gemaakt om te komen tot een opleiding voor de langere termijn." Ook Chris benadrukt dat het zwaarder maken van de opleiding geen oplossing is, die is nu echt "volgeplempt met inhoud".

Inmiddels zijn onderzoeken afgerond naar joint audit en audit only-modellen. Het experiment met intermediairs dat de kwartiermakers hebben opgezet, moet in de eindrapportage tot conclusies leiden. De start was moeizaam, want "bedrijven stonden niet te trappelen om mee te doen", aldus Chris. "Er was wel veel medewerking vanuit het beroep zelf, maar we hebben lang geworsteld om te kunnen starten."

Beide kwartiermakers hebben nog een jaar te gaan, de eindrapportage is voor eind 2023 gepland. De onderzoeken en pilots naar nieuwe modellen helpen om discussies daarover te beslechten. Er is nog veel te doen in het laatste jaar, stelt Marlies. "Ideaal is als we niet meer nodig zijn."

25 oktober: cultuur en feedback

Op 25 oktober spreken hosts Charlie Groen en Hakan Koçak over cultuur, elkaar aanspreken en feedback geven met Josephine van der Hoeven (Mazars en Funny Business) en Patrick Berben (Deloitte). Aanvang op Clubhouse om 20.00 uur.

De gesprekken zijn vanaf dit seizoen terug te luisteren via Spotify. Meer informatie over de Busy Season Talks is beschikbaar via LinkedIn.

Visuele weergave editie 49 door 'tekenend accountant' Ferry Timp.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.