Discussie Opinie

Accounttech in 2020: niet alleen voor 'experts'

Wat is de agenda voor 2020 van de community Accounttech? Wat is er bereikt in 2019? Een update en vier goede redenen om je aan te sluiten bij deze snelgroeiende community.

Erik Kolthof

"Accounttech kent denkers en doeners" zo vatte een van deelnemers de behoeftes binnen de community Accounttech samen. Ook biedt Accounttech de 'co-creators' onder ons ruimte om eigen ideeën of initiatieven op te starten. Hoe gaat dat er in 2020 uitzien:

Inspireren: inspiratie, uitgedaagd worden en op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen. Daarvoor staat het volgende op de agenda:

  • Het Open Podium 2020 gaat vanaf februari weer van start. Tech-initiatieven die vernieuwend zijn voor het accountantsberoep kunnen zich weer inschrijven. Op 14 mei krijgen de meest aansprekende inzendingen het podium.
  • What-if, forward thinking-sessie: op 16 april gaat de eerste sessie van start. In deze sessies staan tech-gerelateerde onderwerpen centraal, die prikkelen en uitnodigen tot discussie. Artificial Intelligence en ‘wie gaat de algoritmes temmen?’ zijn de eerste onderwerpen die we gaan verkennen. Twee andere sessies (thema’s nog te bepalen) worden in juni en november georganiseerd. Elke What-if sessie wordt voorafgegaan door een verkenning en publicatie over het onderwerp door experts van binnen en buiten onze sector.
  • Accounttech kent drie werkgroepen. Met name de werkgroepen MKB-kantoor van de toekomst en Controle van de toekomst zullen zich buigen over trends en ontwikkelingen zoals nieuwe controlemethodieken. Een vierde werkgroep is in oprichting vanuit de accountants in business.

Praktijkgericht: praktische tips, trucs, best practices, etc. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De workshop 'Digitaal ondernemen voor mkb-accountants' wordt na een pilot in 2019 breed uitgerold, vooral via afdelingen en kringen in het hele land. De volgende data zijn al gepland: 16 maart bij afdeling Noord-Holland, 26 maart bij afdeling Oost en 26 april bij afdeling Centrum.
  • De accounttech werkgroepen zullen met praktische producten komen zoals checklists, een inventarisatie welke externe databronnen gebruikt kunnen worden in het controle proces én inzicht in welke technologie gebruikt kan worden in de diverse fases van het controle proces.

Co-creëren: Creëer je eigen (werk)groep. Van hackaton tot intervisie tot themabijeenkomst. Heb je een idee, thema, probleem, uitdaging waarbij technologie een grote bijdrage kan leveren? De projectleider Accounttech helpt hierbij (e.kolthof@nba.nl, 06-51993793). 

Accounttech is een levende community, er komen telkens nieuwe initiatieven bij. Houd de webpagina in de gaten of word lid van onze LinkedIn groep voor het laatste nieuws, de agenda en nieuwe initiatieven.

Terugblik 2019

2019 stond vooral in het teken van het opbouwen van de community en concreet invulling geven aan Accounttech. Er is gestart met het schetsen van het technologielandschap voor ons beroep. Waar de knelpunten en kansen liggen in het 'ICT-gebruik onder accountants' is in twee onderzoeken naar voren gekomen.
De community heeft zelf werkgroepen met de volgende thema's gevormd: mkb-kantoor van de toekomst, controle van de toekomst en digitale transformatie. De hele community is drie keer bij elkaar gekomen en heeft een blauwdruk gemaakt hoe zij wil functioneren en groeien.
Over opleidingen is het seminar 'IT in opleidingen' gehouden. Ook is een e-learning pilot gestart met dertig leden over finance in a digital world, die door de Britse zusterorganisatie ICAEW aan haar leden wordt aangeboden.

Het eerste NBA Open Podium werd gelanceerd in juni 2019. 25 inzendingen, waarvan tien innovatieve ideeën, concepten en producten het podium kregen. Samen met de Kamer van Koophandel is de succesvolle pilot workshop 'Digitaal ondernemen voor mkb-accountants' georganiseerd met praktische tips en ervaringen. Last but not least verscheen het themamagazine Datascience en groeide de community van 20 naar 153 deelnemers.

Vier goede redenen om deel te nemen aan Accounttech

Elke accountant of niet-accountant die ons beroep verder wil helpen is welkom om technologie te ontwikkelen, beter toegankelijk en toepasbaar te maken voor ons beroep. Dat geldt dus voor openbaar accountants, maar ook accountants in business of intern accountants en stakeholders. Vier goede redenen om je aan te sluiten bij Accounttech:

  1. Blijf op de hoogte van de laatste technologische trends en ontwikkelingen voor ons beroep.
  2. Daag je zelf uit en leer van collega's: ontwikkel, deel of leer van tips en best practices.
  3. Neem deel aan een netwerk van gelijkgestemden. Je hoeft geen expert te zijn op technologisch gebied. Zowel specialisten als deelnemers die willen leren zijn welkom.
  4. 'Voor en door communityleden' is het leidende principe. Dus geen notulen, geen commissie of bestuur. Wel veel ruimte voor nieuwe ideeën en initiatieven die we zelf belangrijk vinden. We geven het vervolgens samen vorm en inhoud, ondersteund - en waar nodig aangejaagd - door het NBA-bureau.

Erik Kolthof is aanjager van de community Accounttech bij de NBA.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.