Discussie Opinie

Kleur bekennen in de accountancy

Ook binnen het accountantsvak moeten we ons bewust worden van onze vooroordelen, meent Wendy Groot.

Wendy Groot

Terwijl de discussies doorgaan over waarom we hier zouden protesteren tegen een probleem in de VS en over de gevaren van demonstreren tijdens corona, weten we de kern van het debat nog niet echt te raken. Natuurlijk is het makkelijker om te spreken over context en over de manier waarop de boodschap wordt overgebracht, dan het werkelijke probleem te benoemen. Racisme. Want dat gebeurt niet in Nederland, toch? Wij zijn een tolerant volk, we zien geen kleur.

Het is comfortabel om te geloven dat wij niet racistisch handelen, of in ieder geval geen racisten zijn. Maar we doen het, het komt voor. Ook in ons land. En ook in onze sector. Zo heb ik zelf van verschillende kantoren gehoord dat ik daar met een hoofddoek niet mag komen werken. "Zou je 'm niet af willen doen?" Nu wil ik dat niet, maar ik heb in ieder geval nog een keuze. Een donkere huidskleur doe je niet af en een (al dan niet westerse) migratie-achtergrond laat je niet thuis. Ik kan mij voorstellen dat onderscheid op deze gronden nog pijnlijker is.

Daarbij wordt discriminatie niet altijd expliciet gemaakt, het is subtiel, het uit zich in patronen. Zo zijn er vrouwen met niet-Nederlandse achternamen die al door hebben dat ze meer kans maken om voor sollicitatiegesprekken te worden uitgenodigd, als ze de achternamen van hun Nederlandse partners gebruiken. En zo hoorde ik over een organisatie waar een groep vrienden met Marokkaanse achtergrond allen werden afgewezen met dezelfde reden: jullie passen niet goed in het bedrijf. Als we vervolgens keken naar wie er blijkbaar wel in het bedrijf pasten, dan waren dat met name autochtone Nederlanders met een lichte voorkeur voor hockey. Is dat discriminatie? Of voelt een groep vrienden zich te comfortabel in de slachtofferrol?

Nu zijn er voor zover ik weet geen onderzoeken naar discriminatie in de accountancy, maar deze en andere anekdotes uit de sector laten mij zien dat het voorkomt. Hopelijk is het geen omvangrijk probleem, maar dat het voorkomt maakt het in ieder geval een belangrijk probleem. En binnen onze sector wordt toch graag gesproken over het belang van diversiteit; in ieder geval door ondergetekende. Dat gaat verder dan alleen m/v/x.

Als we de huidige protesten willen inzetten voor een positieve verandering, laten we ons dan bewust worden van onze vooroordelen en hoe deze mogelijk leiden tot structurele ongelijkheden tussen verschillende groepen mensen. Als wij onszelf een tolerant volk willen blijven noemen, dan zijn we dat verplicht. Ik ben een groot voorstander van hard werken om vooroordelen te ontkrachten, of om je "in te vechten", zoals onze premier zei. Maar laat dat ons niet ontslaan van onze verantwoordelijkheid om structurele problemen aan te pakken. Ook in onze sector.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties Spelregels debat

Wendy Groot RA is manager bij PwC National Office in Amsterdam, bestuurslid van NBA Young Profs en PhD-kandidaat bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.