Discussie Opinie

Zo haal je meer uit een bedrijfswaardering

Wanneer ondernemers een bedrijfswaardeerder inschakelen, willen zij in eerste instantie natuurlijk weten hoeveel hun niet-beursgenoteerde onderneming waard is. Dat je ook handvatten kunt bieden voor voorbereiding van een toekomstige verkoop met een zo hoog mogelijke opbrengst, laten veel ondernemers zich geen twee keer zeggen.

Joy van der Veer 

Hoe je dat kunt beloven? Door in het kader van Value Based Management (VBM) op alternatieve wijze de vermogenskostenvoet vast te stellen. Wanneer je naar Value Based Management kijkt, zijn twee componenten belangrijk: het optimaliseren van verwachte geldstromen en het verlagen van het geldstroomrisico. Inzicht in deze twee componenten stelt je in staat de waarde van een niet-beursgenoteerde onderneming positief te beïnvloeden. 

Een manier waarop je de gevoeligheid uit de geldstroom kunt halen, is bijvoorbeeld door vaste kosten om te zetten in variabele kosten. De afgelopen twintig jaar hebben veel bedrijven, met Apple als voorloper, de productiecapaciteit om die reden volledig geoutsourcet. Tijdens de huidige coronacrisis gaat deze vlieger even niet op, maar onder 'normale' omstandigheden blijft het voor VBM belangrijk om te analyseren hoe de vaste kosten in de onderneming de gevoeligheid van de geldstroom beïnvloeden. 

Vragen waarop je een onderbouwd antwoord zult moeten formuleren, wanneer je de invloed van de omzetting van vaste kosten naar variabele kosten gaat onderzoeken, zijn bijvoorbeeld: Weegt de investering die outsourcing met zich meebrengt op tegen de verlaging van het risico in de verwachte geldstroom? Welke andersoortige risico's worden dan gecreëerd? 

Alternatieve vermogenskostenvoet bepaling

Vragen waarop je het antwoord lastig kunt vinden met de traditionele top-down approach voor het vaststellen van de vermogenskostenvoet. Daarbij gebruik je immers vooral data afkomstig van vergelijkbare beursgenoteerde bedrijven, terwijl je voor het beantwoorden van dit soort vragen juist data van de onderneming zelf nodig hebt.

TIAS heeft daarom een alternatieve benadering ontwikkeld om de vermogenskostenvoet te bepalen van een niet-beursgenoteerde onderneming en tegelijkertijd inzicht te krijgen in wat de ondernemer kan doen in het kader van Value Based Management. Dit is de zogenaamde bottom-up approach.

Deze benadering stelt je in staat de vermogenskostenvoet en de risico's van de verwachte geldstromen in kaart te brengen, op basis van data van de onderneming zelf. 

Door standaard in je bedrijfswaardering de bottom-up approach mee te nemen, bied je de ondernemer de mogelijkheid op basis van alle beschikbare informatie een besluit te nemen. De ondernemer komt er nu niet alleen achter hoeveel zijn bedrijf op dit moment waard is, maar weet hoe de waarde van het bedrijf te optimaliseren is voor de toekomst. Er is immers dankzij de bottom-up approach veel meer zicht op hoe de bedrijfsvoering efficiënter is te maken en hoe risico's in de geldstromen zijn te mitigeren.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties Spelregels debat

Joy van der Veer is program director Executive Master of Business Valuation bij TIAS School for Business and Society.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.