Discussie Opinie

De accountant en zijn rol in de QR-maatschappij

QR-codes zijn inmiddels overal, niet alleen op een corona-app. Gaat de QR-code ook prominent zijn intreden doen in de accountancy?

Richard Knops

Of we nu tickets voor een festival kopen, de geschiedenis achter een monument willen weten, de ingrediënten van een gerecht wilen nagaan of de handleiding van onze gsm willen bekijken, overal zijn er QR-codes die je deze informatie willen geven.

In feite is een QR-code niet veel anders dan de bekende streepjescode: daarin zit informatie verborgen, bijvoorbeeld over het product waarop de code staat. Alleen kan je in een QR-code veel meer informatie kwijt. En die informatie hoeft niet beperkt te zijn tot een URL: Je kunt er ook een telefoonnummer in stoppen of een hele tekst. Je kunt er ook een Google Maps-locatie in stoppen of je visitekaartje. Als sollicitatiemiddel is de QR-code al helemaal ingeburgerd. De QR-code is gekoppeld aan een LinkedIn-account of een persoonlijke website waarop een persoonlijke video is gepost. Zo geef je op een professionele manier een beter beeld van jezelf voorafgaand aan het interview. Ook bij echtheidscontroles van opsporingsambtenaren op paspoorten en rijbewijzen heeft de QR reeds zijn plek gevonden.

Gaat de Quick Response ook prominent zijn intreden doen in de accountancy? Ik denk van wel, ik kan me voorstellen dat een Wwft-check een meer uniform karakter gaat krijgen. De QR-check leidt naar een meer eenduidig kanaal en geeft een betere classificatie en achtergrondinformatie van een bedrijf of ondernemer. Ook de afkomst van facturen, notariële akten, bankafschriften of andere brondocumenten zouden zichtbaar moeten kunnen worden gemaakt op deze manier. Zo kun je je betrouwbaarheid veel beter vaststellen en voorkom je spookdocumenten.

Of we een controleverklaring gaan belonen of straffen met een kleur gaat wat mij betreft wat ver, maar ik kan me voorstellen dat nadere onderbouwing achter de verklaring meer zichtbaar kan worden gemaakt op deze manier, voor de geïnteresseerden. Je kunt hierbij denken aan een risicoanalyse en de materiële posten die zijn gecontroleerd. Je zou op deze manier zelfs de non financial-informatie makkelijk een plek kunnen geven in de jaarrekening.
Of je accountantskantoren een QR-code moet geven? Kan, je zou eventuele AQI's kunnen koppelen aan deze code of mogelijk algemene kengetallen, zoals omzet, aantal locaties en aantal personeelsleden.

Een ding is zeker: de QR-maatschappij is er en zal nooit meer verdwijnen. Laatst kwam een ondernemer naar me toe en zei tegen me: Kunnen we jou straks ook scannen? Prima, scan me maar. Ik ben integer en heb verder niets te verbergen, jij wel?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Richard Knops AA is manager Accounting & Controle binnen HLB Witlox van den Boomen. Hij startte het initiatief 'Waarom ben ik accountant', om jonge mensen te overtuigen van de meerwaarde van het beroep en schrijft aan een boek over 'Gespreid Leiderschap binnen de Accountancy'.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.