Discussie Opinie

Van achterkamer naar voorkamer

Een open sollicitatie door Philip Elsas.

Wat heb ik te bieden als voorzitter van de NBA?

 1. Brandschone buitenstaander.
 2. Gezonde dosis vakkennis van Nederlandse accountantscontrole.
 3. A-politiek, met goed ontvangen voorstel voor methodologische en technologische sprong voorwaarts voor de Nederlandse Belastingdienst, met voorbeeldrol voor alle belastingdiensten wereldwijd.
 4. Hoe solide revenue completeness assurance er vandaag de dag uitziet.
 5. Hoe draagvlak in de private sector is in te richten, met als natuurlijke medestanders de private ontvangers van een percentage van andermans omzet (franchisor versus. franchisees, patenthouder vs. patent gebruikers, ontvanger van royalties vs. afdragers van royalties, eigenaren vs. operationeel management etc).

Wat zijn mijn minpunten (korte lijst):

 1. A-politieke olifant in porceleinkast.
 2. Weinig tot geen geduld met vakinhoudelijk onbegrip (van degene van wie je dat wel zou mogen verwachten) en zeker geen geduld met geveinsd onbegrip.
 3. Slecht om kunnen gaan met afwijzing, omdat internationale voorstelagenda om over nationaal gebakkelei heen te stappen nog steeds een paar bruggen te ver is.

Mijn voorstel: Vanuit nationaal draagvlak voor Nederlandse vakinhoud first (neo-klassiek), zoals uiteengezet in deze presentatie, naar wereldwijde realisatie; niet meer beperkt tot enkele ingekapselde één-tweetjes tussen auditors van member firms binnen top 20 internationale audit firms.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Philip Elsas is oprichter en director van ComputationalAuditing.com. Hij startte zijn bedrijf in 2003 in Nederland en woont en werkt sinds 2006 in Canada.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.