Discussie Opinie

Zijn kinderen online veilig?

De IT-auditor vervult een preventieve rol in onze digitale samenleving om het algemeen belang te dienen.

Manon van Rietschoten  

Het is nu meer dan dertig jaar geleden dat de Wet computercriminaliteit is geeffectueerd. Op 1 maart 1993 werd deze wet van kracht, omdat men toen geloofde in preventie. En ook dat er algemene belangen in het geding zijn die zodanig uitstijgen boven de belangen van de betrokken instellingen en bedrijven, dat er een taak ligt voor de overheid om beveiliging af te dwingen of te stimuleren. Het was het startpunt van de Nederlandse digitale informatiebeveiliging en van onafhankelijke controles op de passendheid van getroffen maatregelen: de IT-audit deed haar intrede.  

In het huidige digitale tijdperk spelen online platforms een belangrijke rol in ons dagelijks leven en het leven van onze kinderen. Of we nu chatten met vrienden op sociale media, video's bekijken of online winkelen, sociale media en online platformen zijn een integraal onderdeel van onze digitale samenleving geworden. Met de groeiende invloed zijn er echter ook zorgen over onze gezondheid, transparantie, verantwoording, ketenafhankelijkheid en gebruikersrechten.  

Om deze problemen aan te pakken, heeft de Europese Commissie wetgeving ge├»ntroduceerd: de Digital Services Act (DSA). Op 27 juni was ik aanwezig bij het DSA stakeholder event, op locatie bij de Europese Commissie in Brussel. Experts onderschrijven dat het belangrijk is dat wat offline illegaal is, online ook niet getolereerd mag worden. Het gedachtengoed van de Wet Computercriminaliteit zien we ook hier terug.  

Verslaving aan sociale media, de mentale gezondheid van kinderen en pesten worden door het publiek als de grootste risico's voor jongeren gezien. Een minderheid van zes procent van de deelnemers gaf aan dat het volledig verbieden van sociale media de meest effectieve maatregel is om het welzijn van kinderen en jongeren te verbeteren. Awareness bij jongeren en het aanpassen van algoritmes werden als de meest effectieve oplossingen benoemd.  

Met de invoering van de Digital Services Act wordt een wettelijk kader vastgesteld om online platforms te reguleren en kinderen te beschermen, net zoals bij de Wet Computercriminaliteit. Gegeven de algemene belangen die in het geding zijn, is voor de IT-auditor een cruciale rol weggelegd om te toetsen of sociale media en online platformen (inclusief de algoritmes) voldoen aan deze belangrijke Europese regelgeving. Als jonge moeder ben ik trots dat ik als IT-auditor kan bijdragen aan de veiligheid van onze volgende generatie.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.